U trendu

Počeo protest nastavnika u centru Beograda

Protest pod nazivom „Za dostojanstvo profesije“, u ogranizaciji Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, počeo je danas oko 12.30 u centru grada, na Trgu Nikole Pašića.

Sindikati traže da se, zbog nasilja u školama, izmene zakonske regulative o zaštiti prosvetnih radnika i da im se poveća zarada za 25 odsto u narednoj godini.

Planiraju da zahteve predaju u zgradi Vlade Srbije, do koje će doći u protestnoj šetnji.

Najavili su da će njihovi članovi sutra, 1. decembra, sprovesti štrajk upozorenja tako što neće održati prvi čas, u prvoj i drugoj smeni.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić izjavila je da je taj protest odgovor na višegodišnje nereagovanje države na nasilje u školama.

Ona je potvrdila da predstavnik tog sindikata učestvuje u radu juče konstituisane Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama koju je formiralo Ministarstvo prosvete.

Na pitanje zašto sindikati nisu jedinstveni u akcijama ona je navela da su „neki sindikati izleteli sa svojim odlukama“.

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je da će sutra na istom mestu održati protest „Stop nasilju u školama“, ali i u brojnim gradovima, kao i da neće držati nastavu.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da se „problemi se ne rešavaju štrajkom, već sinergijom svih aktera“, kao i da svi imaju prava da iskažu svoj stav, ali da ne treba kršiti zakon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)