U trendu

Počinju istraživanja o posledicama NATO bombardovanja – već ih iskusismo!

Koordinaciono telo i nacionalna laboratorija za naučno istraživanje posledica NATO bombardovanja biće formirani u narednih mesec dana, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i napominje da će država nastojati da istraživanja sprovede i na Kosovu i Metohiji, jer, kako ističe, to ne treba da se tumači kao političko pitanje.

Trivan je za Tanjug rekao da je na nedavnom sastanku predstavnika ministarstava zaštite životne sredine, odbrane i zdravlja sa članovima Inicijativnog odbora, sastavljenog od eminentnih naučnika i lekara, odlučeno da njihov rad treba da bude formalizovan kako bi se što pre počelo sa istraživanjima.

“Očekujem da ćemo taj administrativni posao završiti za najviše mesec dana i da ćemo formirati Koordinacioni telo, Savet, Upravni odbor i nacionalnu laboratoriju. Nakon toga, ponovo ćemo se sastati i utvrditi načine organizacije i ko će biti članovi tih tela i krenućemo da radimo“, kaže Trivan.

Prema njegovim rečima Ministarstvo na čijem je čelu izdvojilo je iz budžeta za ovu godinu simboličnih 15 miliona dinara za početak radova, a nakon što budu utvrđeni detaljni planovi i procene o investiranju u istraživanja u narednoj godini, kako kaže, biće izdvojeno mnogo više sredstava.

Ministar objašnjava da osnivanje nacionalne laboratorije ne podrazumeva formiranje nove naučne ustanove, već koordinaciju svih državnih laboratorija koje su sposobne da sprovedu potrebna istraživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.