U trendu

Postignut sporazum sa EU o mandatu Euleksa

Premijer Kosova Isa Mustafa je danas na sednici Vlade izjavio da je sa Evropskom unijom (EU) postignut sporazum o nastavku mandata Euleksa.

„Postignut je sporazum o Euleksu. Danas očekujemo da dobijemo potvrdu Brisela kroz razmenu pisama. Kada ih dobijemo popodne ćemo održati sednicu Vlade a bi smo usvojili predlog Zakona koji ćemo sutra dostaviti Skupštini“, rekao je on.

Prvi zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao da će dosadašnji predlog Zakona o produženju mandata Euleksa imati samo jednu izmenu.

„Očekujemo da sutra na sednici Skupštine Kosova zakon stavimo na dnevni red kako bismo Euleksu produžili mandat“, rekao je Kuči.

Očekuje se da se sednica Vlade Kosova održi u 18 časova, kada će biti utvrdjen predlog zakona u skladu sa sporazumom koji je postignut sa EU.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, svake druge godine je produžavan mandat Euleksa razmenom pisama predsednika Kosova i Evropske unije (EU). Pisma su smatrana instrumentima medjunarodnih sporazuma i uvek su, kao medjunarodni sporazumi, ratifikovana dvotrećinskom većinom poslanika Skupštine Kosova.

Mustafa danas očekuje pismo visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini što bi omogućilo nastavak procedure u Vladi i Skupštini Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.