U trendu

Privedeno pet poslanika Samoopredeljenja u Skupštini Kosova

Pripadnici Policije Kosova večeras su odmah po njihovom izlasku iz Skupštine Kosova priveli poslanike Samoopredeljenja Fisnika Ismailjija, Fatona Topalija, Glauka Konjufcija, Aidu Drguti i Besa Baftiu zbog izvršenja krivičnog dela izazivanja opšte opasnosti i aktiviranja suzavca, koji se prema kosovskom krivičnom zakonu smatra oružjem.

Ovim hapšenjem danas je ukupno uhapšeno osam poslanika opozicije, dok je Osnovni sud meru kućnog pritvora zamenio pritvorom za poslanika Samoopredelenja Ismailja Kurtešija. 

Novinarima u Skupštini Kosova je ranije večeras najavljeno da bi policija Kosova po nalogu Osnovnog tužilaštva u Prištini mogla da uhapsi petoricu poslanika opozicije.

Kako je rečeno novinarima, uhapšeni mogu da budu poslanici Samoopredeljenja Fisnik Ismailji i Faton Topali koji su uprkos meri kućnog pritvora došli u Skupštinu i učestvovali u njenom blokiranju, čime su prekršili meru koja im je izrečena.

Rečeno je i da bi zbog aktiviranja suzavca mogli bi biti uhapšeni i poslanici Samoopredelenja Gljauk Konjufca, Aida Drguti i Besa Baftiu.

Prištinski mediji javljaju da je poslanicima Alijanse za budućnost Kosova Palju Ljekaju, Time Kadrijaj i Teuti Hađiu izrečena mera policijskog zadržavanja od 48 sati.

Poslanici opozicije su danas tri puta aktiviranjem suzavca prekidali sednice Skupštine Kosova.

Istovremeno je Skupština Kosova u improvizovanoj sali završila drugu današnju sednicu na kojoj je u drugom čitanju usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kosovskoj agenciji za privatizaciju.

Očekuje se da se nešto kasnije izaberu i pet članova Upravnog odbora KAP-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.