U trendu

Problemi sa strujom i klizištima

I dalje je vanredno u 13 opština, na području Novog Pazara, Prijepolja, Priboja i Nove Varoši struju nema više od 4.400 domaćinstava, dok nekim porodičnim kućama kod Lučana uopšte nije moguće prići.
 
U tri grada i 13 opština u kojima je zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova proglašena vanredna situacija evakuisano je 170 osoba, a u Srbiji je poplavljeno 710 domaćinstava, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vanredna situacija proglašena je u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, kao i na delu teritorija opština Kosjerić, Prijepolje i Nova Varoš.

Vodostaj Save kod Šapca za osam centimetara je viši od jutros izmerenog dok je na sektoru Šabac-Badovinci uvedena vanredna odbrana od poplava, naveo je MUP dodavši da je i vodostaj Drine kod Bajine Bašte u blagom porastu.

U Opštini Ub, u selu Kožuar, ponovo se aktiviralo klizište na mestu Đurđevića strana, do je na teritoriji Opštine Trstenik, nivo Zapadne Morave  u stagnaciji „i za sada ne preti opasnost od novih poplava“.

Na teritoriji Opštine Ljig reka se izlila u selima Štavica, Dići, Gukoš, Cvetanovac, Jajčić, Latković, Moravci i Liplje gde je poplavila oko 900 hektara poljoprivrednog zemljiša.

U Novom Pazaru na potezu Bele Vode – Janča, struju za sada nema oko 800 domaćinstava kao i oko 1.000 domaćinstava na seoskom području.

U Topoli ugrožena su postrojenja vodozahvata u selu Jarmenovci, sa kojeg se građani snabdevaju vodom za piće dok je u selu Natalinci, kod Rače, „reka probila nasip i ugrozila devet domaćinstava u selu Saranovo“.

Vodostaj Bjelice u Lučanima je u opadanju, bez struje je oko 60 domaćinstava „a domaćinstva u selu Dljin su pod vodom i nemoguće im je prići“.

U Mokroj Gori je srušen most preko reke Drugančice, tri mosta su oštećena, evidentirano je 20 klizišta, a u prekidu je 15 lokalnih putnih pravaca, dok je 80 domaćinstava bez vode, zbog prekida dva lokalna vodovoda – na Omaru i Rujevcu.

Situacija u Arilju se normalizuje dok na području Bajine Bašte 56 domaćinstava u zaovinskim zaseocima neće imati struju, „zbog čega se radi na nabavci agregata“.

Na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš bez struje je 2.540 potrošača.

U Obrenovcu je ugroženo je 68 domaćinstva i mesne zajednice Poljane, Konatice i Draževac, na nebranjenom delu Kolubare čiji nivo je opao za metar, navedeno je u saopštenju.

Voda se povlači iz poplavljenih delova Kraljeva i Novog Pazara, a mogućih novih padavina radi se na ojačavanju bedema i pripremi džakova sa peskom.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić izjavio je danas da se voda povlači iz najugroženijeg dela grada, a da će pripadnici vojske i Žandarmerije početi sa ojačavanjem bedema kod Ade, u slučaju novih padavina koje su najavljene.

Ilić je agenciji Beta rekao da se voda povlači iz poplavljenih delova Grdice, koji je bio najugroženiji deo grada zbog izlivanja Zapadne Morave prethodnih dana.

„Voda se povukla i još se povlači iz dvorišta i sa oranica, ali zbog meteoroloških prognoza danas ojačavamo bedem kod Ade kako bismo spremno dočekali eventualni novi porast vodostaja Zapadne Morave“, rekao je Ilić.

On je kazao da će na ojačavanju bedema u Grdici raditi 50 vojnika, 150 pripadnika Žandarmerije i meštani.

„Obezbedili smo mehanizaciju, pesak, džakove i podićićemo bedem kako bismo sprečili vodu ponovo da prodre u domaćinstva i oranice pokraj reke“, izjavio je Ilić.

Zbog novih padavina u toku su pripreme za odbranu od poplava i u Novom Pazaru.

Član Štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru Nihad Hasanović rekao je da će vojska i omladinci danas preventivno puniti pesak u vreće, jer meteorolozi najavljuju velike padavine u četvrtak i petak.

On je nakon sednice tog radnog tela novinarima rekao da će vreće sa peskom dostaviti meštanima najugroženijih delova grada, da mogu da ih upotrebe ako zatreba.

„U posao pakovanja je uključena omladina i vojska, a pozivamo i meštane da se uključe, da bi sve bilo spremno i da se, ako zatreba, i oni sami odbrane od nove poplave“, rekao je Hasanović.

On je dodao da danas u taj grad stižu sušilice i nove pumpe za izbacivanje vode, donacija Turske razvojne agencije, kao i pomoć Crvenog krsta Srbije namenjena za 200 porodica, koja se sastoji od hrane, sredstava za ličnu higijenu i dezinfekciju.

U gradu je i dalje na snazi vanredna situacija, ali su osnovne i srednje škole danas nastavile sa radom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.