U trendu

Protest ‘Srbija protiv nasilja’

Na platou ispred Skupštine Srbije počeo je protest „Srbija protiv nasija“, 25. u Beogradu, tokom kojeg bi učesnici trebali da prođu medijskom trasom na kojoj su sedišta Radio televizije Srbije i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Kako javlja reporter agencije Beta, saobraćaj je na platou ispred Skupštine Srbije blokiran, a na kamionu sa kojeg se obraćaju govornici okačen je veliki transparent „Šta ste uradili da se ne ponovi“, pri čemu se na masovna ubistva koja su se u maju dogodila u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, i u okolini Mladenovca.

Okupljeni nose ispisane poruke među kojima je „AV gazi po pravu, pravdi i istini“.

Kako je najavljeno, tema večerašnjeg protesta biće medijski zakoni i nasilje u medijima.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ počeli su u Beogradu, a zatim i u drugim gradovima Srbije, nakon dva masovna ubistva 3. i 4. maja, u kojima je u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca ubijeno 18 osoba, dok su još dve preminule kasnije od zadobijenih povreda.

Među zahtevima protesta, koje tehnički organizuje deo stranaka proevropske opozicije, su smene, zbog institucionalne odgovornosti, ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traže se i ostavke članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji se smatraju odgovornim za promovisanje nasilja, agresije i nemorala na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, među kojima su navedene Pink i Hepi.

Sa protesta protiv nasilja se traži i gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i smenu rukovodstva Radio televizije Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.