najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prva operacija kičmene moždine matičnim ćelijama

Prva operacija kičmene moždine matičnim ćelijama u Srbiji uspešno je obavljena i detetu paraplegičaru pružena je šansa za oporavak i poboljšanje stanja posle oštećenja kičmene moždine, saopštio je roditeljski portal Bebac.com.

Operacija je obavljena 26. decembra u bolnici “Alfa medika” u Beogradu, pod rukovodstvom doktora Dušana Marića, pionira u lečenju matičnim ćelijama u Srbiji.

“Operativna procedura je protekla u najboljem redu, a pacijent je dobro podneo intervenciju. Ovo je tek početak njegovog oporavka, jer lečenje traje minimalno tri meseca, uključujući fizikalnu terapiju i rehabilitaciju. Prvi ozbiljniji efekti kod pacijenta biće vidljivi tek za četiri do šest meseci”, izjavio je Marić.

Operacija koja u inostranstvu košta od 36.000 do 40.000 evra, prva je u nizu u humanitarnom pilot projektu za pomoć pacijentima, obolelim od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

“Cilj projekta je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a do nje ne mogu da dodju zbog novčanih prepreka. Baš zato želimo da ove operacije radimo besplatno, bez ikakvih interesa i uslovljavanja”, kazao je Marić.

Transfer matičnih ćelija koštane srži u oštećenje kičmene moždine izvodi se tako što se matične ćelije izoluju iz koštane srži, nakon čega se pripremaju i ubrizgavaju na mesto oštećenja.

Intervencija traje više od sat vremena.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike