U trendu

Šabić zatražio da se objave informacije o okolnostima rušenje dela Savamale

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozvao gradske vlasti da objave sve informacije o okolnostima pod kojima je u noći 25. aprila porušen deo Savamale na raskrsnici Hercegovačke i Mostarske ulice.

Kako je saopšteno, poverenik je uputio pismo gradonačelniku Beograda i pozvao gradske vlasti da objave sve informacije o tome.

„Prema informacijama koje je poverenik dobio od gradjana, 30-tak ljudi koji su bili maskirani, sa fantomkama na glavama i naoružani palicama, sproveli su, sa tri bagera, rušenje objekata koje su koristili privatni korisnici u površini od oko 1.000 kvadratnih metara. Prethodno su vezali noćnog čuvara i oduzeli mu mobilni telefon“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je prema tim informacijama, policija, odbila da izadje na uvidjaj, upućujući gradjane na Komunalnu policiju, uz obrazloženje da je Komunalna policija u tom rušenju i učestvovala. Komunalna policija je demantovala navode policije.

Poverenik je ocenio da i pod pretpostavkom postojanja besprekornog pravnog osnova za rušenje, okolnosti pod kojima je rušenje izvedeno, predstavljaju informacije od javnog značaja.

On je naveo da je potpuno nejasno čime bi se moglo objasniti da rušenje bilo kog legalnog projekta sprovode anonimne osbe sa „fantomkama“, noću, tako što ljude vezuju i oduzimaju im telefone.

„Poverenik smatra da je od velikog javnog značaja da gradske vlasti objavljivanjem informacija otklone dileme u vezi sa ovim dogadjajem, a razume se i da, ukoliko se potvrde prisutne sumnje u nezakonito postupanje odnosno kršenje ljudskih prava, preduzmu mere protiv odgovornih aktera“, navodi se u saopštenju.

Poverenik je pozvao gradske vlasti da zbog interesovanja javnosti za najavljena nova rušenja na istoj lokaciji („Miksalište“, izbeglički centar), pozvao gradske vlasti da ubuduće objavljuju informacije o planiranim rušenjima.

Rušenje „Miksališta“ najavljeno je za danas, kao i rušenje obližnjeg hostela.

Predstavnici Komesarijata za izbeglica, policija kao i ostale nadležne službe su juče tokom prepodneva obišli „Miksalište“ i hostel i rekli migrantima da tu više ne mogu da budu jer će ti objekti biti srušeni, prenela je Beti volonterka Info pulta Irena Vare.

Ona je rekla da rušenje „Miksališta“ i hostela predstavlja problem jer su migranti tokom dana boravili na tim mestima koja imaju tuševe i internet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.