najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šarčević: Od 1. januara obuka direktora škola

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević je danas najavio da janura počinje obuka direktora škola i njihovo licenciranje.

“Od januara kreće škola za direktore, obuka direktora, a samim tim i rad sa sekretarima i licenciranje. To je nešto što smo budžetirali i što će prvi put biti ozbiljno. Negde oko trećina ljudi ima loše ocene na spoljnim proverama škola, a, s druge strane, imamo i izuzetno dobre direktore”, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je kazao da će se raditi i na “osnaživanju” školskih pedagoga i psihologa i da će se obučavati direktori, kao i svi zaposleni u školama.

Ministar prosvete je najavio da u 200 škola počinje obuka za upotrebu “elektronskog dnevnika”.

Šarčević je rekao da će Ministarstvo prosvete u narednih sto dana imati puno posla, na svim nivoima od predškolskog do visoke nauke.

On je najavio “redizajniranje” predškolskog obrazovanja gde se više neće govoriti o “čuvanju dece”, nego o “kvalitetnom obrazovnom ciklusu”.

“Za predškolce završavamo kredit sa Svetskom bankom, vredan 50 miliona dolara, gde ćemo krenuti u izgradnju novih predškolskih ustanova, i to isključivo u mestima gde je manji obuhvat dece od tri do šest godina. Želimo da podignemo rano opismenjavanje dece da bismo imali što kvalitetnije obrazovanje, jer je to svetski standard”, kazao je Šarčević.

Govoreći o rezultatima testiranja TIMS, o postignuću učenika četvrtog razreda osnovnih škola, Šarčević je rekao da su učenici i učitelji napravili taj bolji rezultat.

“Gledajući u svetskim razmerama to je jako lep rezultat. Imajući u vidu da deca u azijskim zemljama kreću ranije u obrazovanje, onda je u evropskim okvirima naš rezultat veoma dobar, ali već od petog (razreda) pa dalje moramo da ga popravljamo”, rekao je Šarčević.

On je najavio izmenu nastavnih programa da bi se deca rasteretila, i pravilnik koji će doprineti da deca u školama izgledaju “uljudnije i pristojnije”.

Ministar je rekao da je za sledeću godinu planirano da se na u IT studije na 15 državnih fakulteta u Srbiji u okviru budžeta upiše 700 studenata.

Najavio je i druge mere, kao i “optimalizaciju” svih ustanova u Beogradu, računajući i institute, vrtiće, škole, kao i da će ubrzo saopštiti koliko ustanova će se spojiti ili preseliti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike