U trendu

SDS: Potrebna demokratizacija a ne poligrafizacija Srbije

Socijaldemokratska stranka (SDS) ocenila je večeras da veštačko kreiranje atmosfere vanrednog stanja i tenzija u društvu ozbiljno ugrožava demokratiju u Srbiji.

„Nama je potrebna demokratizacija i borba ideja o ekonomskom razvoju, a ne poligrafizacija i borba tabloida za tržište u kojoj predstavnici vlasti aktivno učestvuju“, ocenio je SDS u saopštenju povodom pisanja Kurira da je premijer Aleksandar Vučić učestvovao u iznudi i ucenama bivšeg direktora tog lista Aleksandra Kornica i reagovanja na te navode. 

Ta stranka navela je da optužbe koje su iznete „u ratu“ tabloida ne mogu da se rasprave u tim istim tabloidima, već u institucijama gde se brane demokratija i pravo, pre svega u parlamentu i sudu.

SDS je ocenila da se nekoliko nedelja na TV Pink emituje specijalnu emisiju „Rušenje Vučića“ koja postaje redovna emisija u programskoj šemi, a kako se dodaje, „širenje panike i tenzija redovna okolnost kojoj su izloženi građani“.

„Za uređeno evropsko društvo neprihvatljivo je da urednici tabloida budu kreatori javnog mnjenja i dominantne atmosfere u društvu i najmoćniji ljudi u tom društvu.  Skandalozno je da danas u Srbiji oni imaju veći uticaj na ukupnu političku i socijalnu situaciju od legalno izabranih predstavnika vlasti i narodnih poslanika“, saopštio je SDS.
 
Ta stranka ocenila je da je reč o zloupotrebi medija u političke svrhe i apelovala na nadležna regulatorna tela i institucije da prema odredjenim medijima reaguju sankcijama.

SDS je navela da se u Srbiji putem „medija duže vreme kreira atmosfera vanrednog stanja“ i zatražila od predstavnika vlasti da obaveste građane Srbije da li sledi i zvanična objava vanrednog stanja i upotreba posebnih mera.

„…Ili se nalazimo u simuliranom vanrednom stanju koje služi isključivo tome da vlast po sopstvenu nahođenju može da primenjuje vanredne mere prekidanjima redovnih programa, hapšenjima, stavljanjima u kontekst državnog udara političkih protivnika koji se usude da kritikuju vlast“, upitao je SDS.

Ministri u Vladi Srbije odbacili su kao netačne navode iznete u dnevniku Kurir da je premijer Aleksandar Vučić učestvovao u iznudi i ucenama bivšeg direktora tog lista Aleksandra Kornica.

Optužbe je odbacio i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji se danas podvrgao poligrafskom ispitivanju u policiji.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da je detektor laži pokazao da Vučić govori istinu.

Stefanović je dodao da je očigledno da su laži imale za cilj da destabilizuju zemlju, zbog čega će biti sprovedena istraga o tome ko je i sa kakvim ciljem izneo takve informacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.