U trendu

Sećanje na bataljon „Garibaldi“ na Trgu Nikole Pašića

BEOGRAD – U okviru manifestacije „Dani slobode 2019“, kojom se obeležava oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, danas je u srpskoj prestonici održan program „Odužujemo se saveznicima – scena Italija“.

U programu kod spomen-ploče posvećene partizanskom bataljonu „Garibaldi“, na uglu Trga Nikole Pašića i Dragoslava Jovanovića, prikazana je dijaloška scena pripadnika tog bataljona koji su kao deo jedinica NOVJ učestvovali u oslobođenju Beograda 1944. godine.

„Danas se sećamo naših prijatelja Italijana koji su učestvovali u oslobođenju Beograda pre 75 godina, kada su Narodnooslobodilačka vojska i Crvena armija oslobodili ove prostore. Sećamo se uloge italijanskih vojnika i u Prvom svetskom ratu, kada smo bili saveznici, i njenog značaja za prebacivanje srpskih vojnika iz Albanije na Krf, čime je spasen veliki broj naših vojnika“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je, navodi se u saopštenju Gradske uprave, naveo da srpski i italijanski narod veže veliko prijateljstvo i da diplomatski odnosi dve zemlje traju već 140 godina, te zahvalio Italiji i njenom ambasadoru koji neprestano radi na unapređenju naših odnosa.

„Želimo da sve manifestacije koje imamo u periodu od 20. oktobra do 1. novembra doprinesu sećanju na saveznike i heroje koji su svoje živote položili da bi mi danas živeli u slobodi, ali i da mlade upoznamo sa činjenicama koje će sprečiti reviziju istorije u budućnosti i doprineti da istina uvek bude na prvom mestu“, kazao je Mladenović.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo istakao je da su jedinice italijanskog bataljona „Garibaldi“, zajedno sa jedinicama NOVJ i Crvene armije 19. oktobra, posle teških borbi sa Nemcima, oslobodili zgradu Narodnog pozorišta i postavili prvu zastavu demokratske Italije na zgradi sadašnje ambasade Italije.

„Beograd je jedna od retkih prestonica koju je u oba rata oslobodila vlastita vojska. U tom oslobođenju učestvovali su i Italijani, koji su dali veliki danak u krvi i zbog toga mi je velika čast da pozdravim naše duboko prijateljstvo koje ove godine slavi 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa“, rekao je on.

Istakao je da je Italija i danas značajan partner Srbiji u oblastima investicija, kulture, tehnologije i ekologije, te da je tu i da pruži podršku u reformama i približavanju naše zemlje Evropskoj uniji.

U saopštenju se podseća da je posle kapitulacije Italije 1943. godine formiran bataljon „Garibaldi“ koji je kao deo jedinica NOVJ učestvovao 1944. godine u oslobođenju Beograda, a ostalo je zapisano da je oslobodio i Narodno pozorište.

U programu „Odužujemo se saveznicima – scena Italija“ prikazana je dijaloška scena pripadnika bataljona „Garibaldi“ dr Đovanija Bave, kasnijeg hirurga i profesora na VMA i dr Saše Božović prilikom posleratne dodele odlikovanja za zasluge u borbi protiv fašizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.