U trendu

Seljimi sa ambasadorima Kvinte o članstvu Kosova u Unesko

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi imao je danas konsultacije sa ambasadorima velike petorke – SAD, Nemačke Francuske, Italije i Velike Britanije u vezi učlanjenja Kosova u Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), koje zemlje Kvinete svesrdno podžavaju, saopšteno je u Prištini. 

Sastanak je, kako se navodi u saopštenju kosovskog ministarstva spoljnih poslova, deo tehničkih priprema i lobiranja Kosova za pristupanje UNESCO.

U okviru tih priprema prvi potpredsednik Vlade Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači prošle nedelje uputio je pisma kolegama iz 195 država članica Uneska kako bi ih obavestio o napretku procesa i tražio njihov glas na sastanku Izvršnog odbora Uneska u oktobru i na Generalnoj konferenciji u novembru.

„Razgovaralo se o zajedničkim izazovima i strategijama i potrebi da Kosovo nastavlja da poštuje najviše standarde očuvanja kulturne baštine“, navodi se u saopštenju.Kosovo je nedavno podnelo zahtev za članstvo u UNESCO, a najvljeno je da će aplikacije za prijem u druge važne multilateralne organizacije zaključiti do kraja godine. 

Zahtev za člastvo u Unesku naišao je na veliko protivljenje zvaničnika Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.