U trendu

Skandal u „Narodnom frontu“ – zamenjena beba?

Pre dva dana MUP-u je, a nešto pre toga i Tužilaštvu, prijavljena sumnja da je beba zamenjena u porodilištu „Narodni front“ u Beogradu, pišu mediji.

Prema pisanju Večernjih novosti, prijavu je podneo Stefan Živanović (27), koji tvrdi da se sve desilo u junu 2016, kada se njegova supruga porađala u GAK „Narodni front“ u Beogradu. Kaže da je 2. juna rodila dečaka, koji je na porođaju ocenjen sa ocenom 9/10.

Međutim, prema njegovoj tvrdnji, posle raznih peripetija i DNK analize, a nakon sumnji da su dobili bebu koja nije njihova, dečak sa Daunovim sindromom koji im je donet, ostao je u bolnici dok je njegova supruga izašla.

Ubrzo, na preporuku Centra za socijalni rad, dečak je smešten u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, gde se i danas nalazi, navode „Novosti“.

„Supruga je imala školsku trudnoću, svi rezultati su bili sjajni. Na porođaju je beba dobila visoku ocenu. Ona je bila sva ošamućena od narkoze posle carskog reza, kada ju je jedna sestra slikala sa našim sinom, i poslala fotografiju na vajber. Kasnije smo shvatili da nam je dala signal da se nešto čudno dešava“, ispričao je Živanović.

Prema njegovim rečima, druga stvar koja je bila neuobičajena je broj bolničkog protokola koji stoji na ruci svake porodiljei koji mora da se poklapa s brojem koji se stavlja, takođe na ruku, novorođenčetu.

Broj njegove supruge bio je, kako kaže, u početku i na detetovoj ruci, i to na levoj, a kada su joj, pošto se razbudila od anestezije, doneli dečačića sa Daunovim sindromom, jednom nije imao nikakvu narukvicu, a zatim ju je imao na desnoj ruci. Broj je bio potpuno drugačiji.

Različiti brojevi potom su upisani i na prijavi rođenja, dok u krštenici piše da je otac Saša Živanović, navode dalje Novosti.

„Pošto smo izrazili sumnje, tadašnja načelnica dr Snežana Rakić rekla je da će se o trošku bolnice uraditi DNK analiza na Institutu za sudsku medicinu. Izveštaj koji je stigao čitan je pred šest svedoka“, kaže Stefan Živanović.

U izveštaju u koji su „Novosti“ imale uvid, od 10. juna 2016, a koji je potpisao i pečatirao pedijatar dr Milan Panić, navodi se da je rezultat DNK analize stigao tog dana u 14.35, i da se u njemu potvrđuje da su Stefan i Bojana roditelji deteta, ali u nastavku piše da je otac Aleksandar Marinković. Takođe, navodi se da je dete rođeno 2. juna u 22.15, iako je rođeno u 22.55. Dr Panić piše i da je odmah pozvao dr Olivera Stojkovića na Institutu za sudsku medicinu i ukazao mu na greške. Preko vozača svi primerci DNK izveštaja su poslati nazad, na Institut, na ispravku.

Posle ovoga, njegova supruga je izašla iz porodilišta bez deteta. Stefan tvrdi da je takva bila sugestija lekara. Ubrzo, Centar za socijalni rad im sugeriše da potpišu dokument kojim se dete poverava na privremeno staranje Zvečanskoj. Posle pet godina, nesrećni dečak i dalje je u Centru, a Stefanu nije omogućeno da ga vidi zbog korone.

„Kada smo pokušali da izvršimo uvid u zvanične papire u ‘Narodnom frontu’ i vidimo ko je upisan pod brojem 2884, nije nam dozvoljeno. Dugo smo bili u šoku, pre tri i po godine dobili smo i devojčicu. Ipak, počeo sam da sakupljam dokumentaciju da bih mogao da pokrenem postupak. U policiji i tužilaštvu rekli su da je DNK izveštaje zabranjeno menjati, a u zdravstvenoj inspekciji da je menjanje narukvica bebi krivično delo“, kaže Živanović.

(Novosti)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.