U trendu

Srbi se od srca nasmeju barem jednom dnevno

U pronalaženju načina da dragoj osobi izmame osmeh na licu stanovnici Srbije ne libe se da budu kreativni i maštoviti. Kao proverenom metodom da nekom ulepšaju dan tako što će ga nasmejati, primenjuju: lep gest i saopštavanje dobre vesti, pričanje neke šale ili vica, darivanje poklona, spremanje hrane, poklanjanje slatkiša, ali i upućivanje iskrenog komplimenta i jednostavan topao zagrljaj.

Ovo su odgovori dobijeni na jedno od pitanja postavljeno u istraživanju na temu smeha i smejanja među stanovnicima Srbije, kojim je za potrebe kompanije „Marbo produkt”, anketirano 1.050 ispitanika u celoj zemlji.

Iako je globalnim i tradicionalnim istraživanjem asocijacije „Galup internešnal”, sprovedenim krajem decembra, „izmereno” da se samo 48 odsto stanovnika naše zemlje oseća srećnim, ova anketa sprovedena u Srbiji ukazala je da se čak 58 odsto građana naše zemlje nasmeje od srca najmanje jednom dnevno. Velika većina, 82 posto ispitanika, rekla je da se tako nasmeje sigurno na nedeljnom nivou. Svakodnevno se smeju više žene – 60 odsto naspram 57 posto muškaraca. Nacionalni profil najnasmejanije osobe imao bi lice žene srednje starosne dobi, između 30 i 59 godina, stanovnice urbane sredine, jer je upravo među njima najviše nasmejanih osoba.

A šta je ono što je okidač da se usne razvuku u „kez”, učesnici ispitivanja naveli su: pomisao na voljenu osobu ili generalno ljubav, lepo vreme, ali i novac i plata, kraj radnog vremena, prolazak lepe komšinice ili komšije… Takođe, da bi neko bio nasmejan, potrebno je da bude zdrav, srećan, da ima ljubav, da je blizak sa članovima porodice (pre svega decom), da je dobro raspoložen i sa pozitivnom energijom i životnim stavom.

Po geografskoj podeli, zvonki smeh najviše se oglašava u zapadnoj Srbiji, gde se 63 odsto stanovnika od srca osmehne najmanje jednom tokom dana, dok je manji procenat u južnoj i istočnoj Srbije – 54.

Preovladava i uverenje da osmehivanje ima brojne pozitivne efekte – utiče da se razvija pozitivna energija i da osoba bude smirena.

Novak Đoković i Andželina Džoli imaju najlepši osmeh

Od poznatih ličnosti učesnici istraživanja naveli su da najlepši osmeh imaju pojedine estradne zvezde, glumci i glumice, voditelji, sportisti. Između ostalih, Novak Đoković, Jovana Joksimović, Sloboda Mićalović, Ivana Španović, Ana Ivanović, a od stranih zvezda najčešće je pominjana Andželina Džoli.

(Andrijana Cvetićanin,Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.