U trendu

Srdjan Babić pušten iz libijskog zatvora

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je srpski državljanin Srđan Babić, uhapšen prošle godine u Libiji, sada na slobodi i da se trenutno nalazi u La Valeti, na Malti, prenela je večeras Radio-televizija Srbije.

„Upravo sam završio telefonski razgovor sa premijerom Malte Džozefom Muskatom i on me je obavestio da je naš državljanin Srđan Babić, koji je radio za austrijsku kompaniju u Libiji i kojeg su delovi libijskih paravojnih formacija optuživali za određene stvari, konačno na slobodi“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Babić više nije u Tripoliju i sada se nalazi na teritoriji Malte, u La Valeti.

Premijer je naveo da će Srbija nastaviti da radi sa svim sestrinskim, prijateljskim službama u svetu i povodom još dvoje preostalih srpskih državljana u Libiji, i izrazio uverenje da će u narednom periodu i tu biti ostvareni pozitivni rezultati.

„To nije uvek lako, ne bih da u ovom trenutku govorim o razlozima. Možda je čak bolje da u javnosti ne govorim o tome zbog čega je Babić bio zadržavan, ali ono što je važno za njegovu porodicu – on se ovog trenutka nalazi u glavnom gradu Malte i sasvim sigurno i sasvim izvesno dolazi u Beograd i vraća se svojoj kući“, zaključio je Vučić.

Srdjan Babić je radio u Tripoliju kao ekspert austrijske kompanije Argus, koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih i privrednih misija u Libiji. Uhapšen je 30. marta 2015. zajedno sa jednim austrijskim i dvojicom jordanskih državljana u okviru istrage o radu kompanije Argus.

Kako je tada agenciji Beta rečeno u predstavništvu te kompanije, koja je registrovana na Kipru, a čiji se menadžment nalazi u Briselu, Babić je u Libiji radio na projektu bezbednosti jedne velike evropske naftne kompanije.

Babić je bio i obezbedjenje ubijenog predsednika Vlade Srbije Zorana Djindjića, ali je posao u policiji napustio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.