U trendu

Stević: Uskoro Srpsko-korejski informacioni centar i u Nišu

BEOGRAD – Srbija i Republika Koreja će nastaviti da unapređuju saradnju u oblasti e Uprave i javne administracije i u planu je da se i u Nišu otvori Srpsko – korejski informacioni centar namenjen obuci državnih službenika, ali i građana u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Srbija i Republika Koreja će, takođe, sarađivati i na projektima pametnih gradova u više oblasti, a posebno kada je reč o saradnji u IT sektoru i realizaciji direktnih investicija koje će se ticati dolaska južnokorejskih kompanija u Srbiju i otvaranja novih radniha mesta, rekao je Stević Tanjugu na Forumu o srpsko-korejskoj saradnji na temu javne administracije.

Srpsko – korejski informatički pristupni centar je otvoren u Beogradu u decembru 2017. godine i do sada je u njemu organizovano više od 450 besplatnih IT obuka za oko 12.000 državnih službenika i građana, naveo je Stević.

„Nadamo se da ćemo uz podršku Vlade Republike Koreje otvoriti još jedan ovakav centar u Nišu. Dobro sarađujemo i po pitanju izrade projekata koji se tiču pametnih gradova“.

Republika Koreja je, kaže Stević, pre 30 godina bila na dnu lestvice po pitanju ekonomskog razvoja i IT sektora, dok je sada među pet vodećih.

„Srbija hoće da uči od onih koji su najbolji i ova saradnja će nam omogućiti dalje usavršavanje za IT sektor. Kada je reč o pametnim gradovima, oni su u Seulu koji ima više od 20 miliona stanovnika dobro primenili dobra rešenja i sigurno da možemo dosta da naučimo od njih po pitanju energetske efikanosti i saobraćajne gužve, ali i razmena podataka“, kazao je Stević.

Ističe da ima prostora i za druge zajedničke projekta koje mogu da realizuju dve zemlje.

On je, takođe, najavio da se do kraja godine očekuje da na vladi bude usvojen i predlog Zakona o centralnom registru građana koji će omogućiti viši nivo pružanja usluga prema građanima Srbije.

„Za nas je značajna digitalizacija i po pitanju smanjenja korpucije, ali i jednostavnijeg dobijanja dokumenata“, istakao je Stević i podsetio da su e Uprava i digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Forumu o srpsko-korejskoj saradnji na temu javne administracijena su orgnizovali ambasada Republike Koreje u Srbiji, MUP Srbije, MDULS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Koreje, a prisustovali su i direktor policije Vladimir Rebić i generalni direktor Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosti Čung Tek Im, kao i ambasador Hjong Ćan Če.

Stević je kazao da je Srbija donela Zakon o elektronskoj upravi i deo podzakonskih akata, dok će preostali deo biti pred poslanicima u skupštini u narednim mesecima.

Podsetio je da je prvi značajan projekat tog ministarstva bio Bebo, dobrodošla na svet, koji je omogućio da beba još dok je u porodilištu bude automatski upisana u matičnu knjigu rođenih.

Ambasador Republike Koreje je istakao da je Koreja sebe pozicionirala kao pionira u toj oblasti, da imaju veoma brz internet u administraciji, kao i program razvoja 18.000 softvera.

„Zahvaljujući tome Republika Koreja je postala prva u oblasti elektronske vlade, tri godine uzastopno. Sada smo u poziciji da te sisteme elektronske vlade izvozimo u 70 zemalja širom sveta“.

Ambasador je poručio da će Republika Koreja nastaviti saradnju sa Srbijom u oblasti unaprđenja javne uprave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.