U trendu

SVM predložio Korheca za člana Ustavnog suda

Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da je njegova odbornička grupa predložila Tamaša Korheca, jednog od osnivača i lidera Madjarskog pokreta (MP), na mesto člana Ustavnog suda Srbije i dodao da je predlog za imenovanje za mnoge bio iznenadjenje.

Pastor je u izjavi za list Madjar so rekao da je imajući u vidu stanje i odnose u Vojvodini, za mnoge ovakvo imenovanje bilo iznenadjenje, a da je SVM predložio Korheca jer ovu stranku „ne vodi osveta“.

„Naša zajednica zaslužuje da u njenom interesu rade svi, bez obzira na drugačije političko uverenje. Uradićemo sve da oni koji su stručni u svojoj oblasti imaju mogućnost da služe interesima madjarske zajednice. Nedvosmisleno je da je Tamaš Korhec medju nama u stručnom smislu najadekvatnija osoba za ovakvu funkciju“, kazao je Pastor.

Pastor je rekao da je odbornička grupa 29. novembra predložila Korheca, koji je i bivši predsednik Madjarskog nacionalnog saveta, na ovu funkciju i dodao da je uz imenovanje priložena njegova biografija i odobrenje da će prihvatiti ovu funkciju, ukoliko bude bio izabran.

Civilna organizacija Madjarski pokret osnovana je 20. avgusta 2015. godine u Subotici zbog neslaganja sa politikom Saveza vojvodjanskih Madjara, nakon čega je SVM izbacio oko 100 članova koji su istovremeno i članovi MP.

Osnivanje Pokreta inicirali su bivši predsednik Nacionalnog saveta Madjara Tamaš Korhec i bivši potpredsednik SVM-a Laslo Varga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.