U trendu

Tasovac obesmislio medijske reforme

Brojna novinarska i medijska udruženja, ali i mediji iz Niša i Čačka danas su kritikovali odluku tehničkog ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, da „po sopstvenom nahodjenju prepravi“ predlog stručne komisije za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u kategoriji elektronskih medija.

Kako su ocenili, to predstavlja čin „ozbiljnog ugrožavanja i obesmišljavanja“ medijskih reformi u Srbiji.

„Dva stuba medijskih reformi – izlazak države iz medijskog vlasništva i sufinansiranje javnog interesa sada su se potpuno urušila: državni mediji su postali partijski, a ministar je legalizovao da novac medijima dodeljuju političari u skladu sa svojom nekontrolisanom voljom, a ne medijski stručnjaci“, navodi se u saopštenju za javnost.

Udruženja podsećaju da je na lokalnom nivou i inače bilo ogromnih problema sa sprovodjenjem konkursnog sufinansiranja i u prošloj i u ovoj godini.

„Ovom odlukom, Tasovac je poslao poruku nižim nivoima vlasti da su medijski zakoni i stručne komisije samo ukras za medjunarodnu zajednicu i šarena laža za domaću javnost i da se ne treba pridržavati njihovih odluka, što će, sigurni smo, biti dočekano sa velikim odobravanjem od strane lokalnih vlasti“, ocenjuje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Poslovno udruženje lokalnih medija Lokal pres.

Reagovala su i dva lokalna medija u Čačku, nedeljnik „Čačanki glas“ i portal „Glas zapadne Srbije“ i uputili  otvoreno pismo predsedniku tehničke vlade Srbije i ministru za kulturu i informisanje Aleksandru Vučiću i Ivanu Tasovcu u kome oštro protestuju povodom odluke Komisije za elektronske i štampane medije o raspodeli novca za projektno finansiranje medija.

„Duboko smo uvereni da je odluka nepravedna i podseća na odlučivanje po sistemu ‘ja tebi ti meni’. Da nije tako ne bi se dogodilo da jedni te isti mediji, čiji su vlasnici visoko kotirani u udruženjima novinara već duži niz godina dobijaju milionske iznose, iako su na terenu neprepoznatljivi, a mnogi gotovo da postoje samo na papiru“, navodi se u pismu.

Ocenjeno je da su na taj način mnogi lokalni mediji koji, kako je istaknuto „ulažu velike napore u oblasti informisanja“ diskreditovani i da projekti tih medija, verovatno, nisu ni uzeti u razmatranje.

„Predlažemo vam da ukinete rešenja, a novac usmerite sirotinji koja nije u situaciji da plati osnovne račune, poštenije je i prema medijima i prema narodu i državi. Više koristi će od tih odabranih i finansiranih projekata da imaju gradjani ukoliko se tim novcem zasade dva hektara šljiva ili krompira“, navodi se u pismu „Čačanskog glasa“ i „Glasa zapadne Srbije“.

Asocijacija onlajn medija (AOM) ocenila je danas da je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ozbiljno doveo u pitanje medijske reforme, zbog odluke da „po svom nahodjenju izmeni predloge konkursnih komisija“, sastavljenih od medijskih stručnjaka koje je sam odabrao.

„Ovim činom je obesmislio sve što su prethodne dve godine, od donošenja zakona, i proteklih sedam godina borbe za nove medijske zakone, činili gradjani, novinarska i medijska udruženja, medjunarodne organizacije i ministarstvo na čijem je čelu“, naveo je AOM.

Ta asocijacija je ocenila da je stavom da je predlog konkursne komisije samo savetodavan a ne obavezujući, ministarstvo legalizovalo već uspostavljenu praksu da vlast na svim nivoima novac poreskih obveznika medijima dodeljuje „po svom nahodjenju i političkim potrebama“, a ne u skladu sa predlozima struke i definisanim javnim interesom.

„Ministarstvo kulture i informisanja ovakvim tumačenjem zakona i podzakonskih akata na najdirektniji način onemogućava ostvarenje javnog interesa u sferi javnog informisanja, kojima je osnovni garant upravo stručnost i nezavisnost komisija koje odlučuju o raspodeli novca gradjana namenjenog javnom informisanju“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.