U trendu

Trstenički vinogradari proslavili Svetog Trifuna

TRSTENIK – U Trsteniku je danas obeležena vinogradarska slava Sveti Trifun, što su 15. organizovali Kancelarija za poljoprivredu opštine Trstenik i Turistička organizacija iz ovog grada.

Proslava vinogradarske slave uvek je dobra prilika da se oceni prošlogodišnja proizvodnja, proglase najbolja vina i da se proveseli uz tradicionalno rezanje slavskog kolača i kulturno-umetnički program.

Predsednik opštine Trstenik Aleksandar ĆIRIĆ rekao je za Tanjug da je opština prepoznala vinogradarski potencijal i da je potrebno proizvođačima dati podršku.

On je rekao da je zahvaljujući inicijativi lokalne samouprave, država odlučila da subvencioniše proizvodnju kalemova.

„S obzirom da se 80 odsto kalemova proizvodi u našoj opštini, logično je i bilo da će inicijativa krenuti odavde. Ministarstvo poljoprivrede je donelo pravilnik o podsticaju kalemarske proizvodnje i on se već dve godine primenjuje. Povećavaju se iznosi koje kalemari dobijaju, ali se ujedno i ispravljaju manjkavosti. Njaveći broj kalemova se plasira na inostranom tržištu“, rekao je ĆIRIĆ.

Vinogradar Zoran Miljković iz Riljca kod Trstenika kaže da ima oko tri hektara vinograda i da je trsteničko podneblje izuzetno za vinogradarstvo.

„Nije lako baviti se vinogradarstvom. Ali, kao i sve ostalo što se radi. Kad čovek nešto voli, onda ništa nije teško. Imam tri vina i troje dece, i nijedno ne odvajam“, rekao je Mirković.

Osim toga što je Sv.Trifun povod za slavlje, na kome je nastupio i poznati umetnik na fruli Bora Dugić, ovo je bila i dobra prilika da se sagleda realno stanje u vinogradima na području Trstenika.

Na teritoriji opštine Trstenik pod vinogradima je zasađeno 2.199 hektara. Na 21 hektaru gaje se vinske sorte sa geografskim poreklom, a na 1.501 hektaru gaje se ostale vinske sorte. Stone sorte zasađene su na 678 hektara.

Svake godine se na području ove opštine, prema podacima dostupnim na sajtu opštine, proizvede 14.620 tona grožđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.