U trendu

TS: Borba protiv korupcije ne daje rezultate

Predsednik nevladine organizacije Transparentost Srbija Vladimir Goati izjavio je danas da borba protiv korupcije ne daje dobre rezultate jer gradjani nisu upoznati sa pravnom zaštitom koja im je na raspolaganju i nemaju dovoljno poverenja u institucije.

Goati je na konferenciji u Beogradu „Gradjani, uprava i korupcija  –  iskustva Antikorupcijskog savetovališta TS“, rekao da percepcija korupcije u Srbiji stagnira već godinama, iako je donet niz propisa i istakao da je problem što je korupcije u Srbiji endogena, odnosno unutrašnja.

To, kako je naveo, ukazuje i da zakoni ne deluju odmah, što korupciju čini otpornijom i žilavijom.

On je istakao da snaga gradjana, civilnog društva i medija bitno može da promeni stvarnost u borbi protiv korupcije, navodeći da oni mogu da pozovu na odgovornost one koji treba da se drže antikorupcijskih pravila.

„Svi zajedno moramo da radimo protiv ove pošasti i otrova koji može da izazove i smrt“, kazao je Goati.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović rekao je, da je korupcija veliki problem koji pogadja svako društvo i da ona ne predstavlja samo davanje novca, već i loše organizovanu upravu, neznanje gradjana na koji način mogu da ostvare svoja prava.

On je kazao i da su u borbi protiv korupcije potrebni transparentnost, informisanost gradjana i poverenje u institucije.

Iz Transparentnosti Srbije su saopštili da u Srbiji godišnje ima najmanje 374.000 neotkrivenih slučajeva podmićivanja radi dobijanja usluga javnog sektora ili zaštite od kažnjavanja.

Kako su naveli, trećina gradjana ne veruje u to da će državni organi ispitati korupciju, 17 posto ne prijavljuje jer, kako kažu ispitanici, korupciju je teško dokazati, njih 10 posto „jer ništa neće biti uradjeno“ i dva posto „veruje da su službenci kojima se korupcija treba prijaviti i sami korumpirani“. Jedna četvrtina gradjana i ne zna kome i kako da prijavi korupciju.

Transparentnost od 2006. godine ima antikorupcijsko savetovalište u okviru koga gradjani mogu dobiti sve informacije o proceduri i pravnoj zaštiti prilikom prijavljivanja korupcije.

Zabeleženo je 20.000 obraćanja savetovalištu i otvoreno 5.285 predmeta odnosno situacija u kojima je bilo osnova za pružanje savet i pomoć u prikupljanju dokumenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.