U trendu

Turska neće odgovarati na emocionalne reakcije Moskve

Turska neće odgovarati na „emocionalne“ reakcije Rusije posle obaranja ruskog vojnog aviona i neće preduzimati mere protiv ruskih državljana ili ruskih interesa, rekao je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Imaćemo umeren odnos prema emocionalnom delovanju Rusije“, rekao je sinoć Erdogan novinarima koji su bili s njim u avionu na putu od Pariza do Katara gde ide u radnu posetu, prenosi list Hurijet.

Turski šef države rekao je da ne dolazi u obzir proterivanje ruskih gradjana iz Turske „To ne bi bilo dostojno Turske“, rekao je on.

Moskva je odlučila da ponovo uvede vize za turske državljane od 1. januara i pozvala svoje gradjane da više ne putuju u Tursku.

Erdogan je takodje osudio ekonomske sankcije koje je Rusija uvela Turskoj.

„Rusija je naš strateški partner… ali vidite šta rade, sankcionišu naše poslovne ljude“ rekao je on i dodao da se Turska neće koristiti „istim jezikom“.

Turski predsendik je takodje rekao da je njegova zemlja spremna da se liši ruskog gasa koji je glavni izvor energije zemlje.

„Nismo uvek živeli s prirodnim gasom. Ovaj narod je naviknut na odricanja“, rekao je Erdogan.

Odnosi Turske i Rusije su znatno pogoršani nakon što su 24. novembra turske snage oborile ruski bombarder na granici sa Sirijom.

Rusija je posle toga uvela niz ekonomskih sankcija Turskoj dok je Ankara odbila da se izvini za taj incident u kojem je jedan pilot ubijen, a drugog su spasile sirijske snage.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.