U Glavincima kod Jagodine podignut spomenik srpskom seljaku

U selu Glavinci kod Jagodine svečano je otkriven spomenik srpskom seljaku, jedinstven u Srbiji, koji su podigli meštani u znak zahvalnosti selu i starijim generacijama, a u cilju očuvanja tradicije i sećanja kako se nekad obradjivala njiva.

Spomenik je delo mladog vajara Ivana Markovića iz Jagodine. Napravljen od betona ali je patiniran u boju bronze. Prikazuje muškarca koji u jednoj ruci nosi motiku a u drugoj testiju sa vodom, dok žena ide iza njega i nosi korpu sa hranom i motiku.

Spomenik su otkrili potpredsednik mesne zajednice Zoran Gligorijević i najstariji meštanin sela Živko Vasiljević koji ima 93 godine i koji se celog života bavio poljoprivredom.

„Nismo čuli da negde u Srbiji postoji sličan spomenik. Neka mi budemo inicijatori da se slični spomenici podižu i u drugim mestima“, rekao je Gligorijević.

Spomenik je podignut kao deo obeležavanja 280 godina od osnivanja sela, a nalazi se na važnoj raskrsnici u selu, kaže hroničar sela Rade Milosavljević.

„Ovo mesto gde se nalazi spomenik je najznačajnija raskrsnica u selu odakle vode putevi ka Kragujevcu, ka Juhoru, Rekovcu i Jagodini, kaže Milosavljević.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike