U trendu

UNS: Hrvatski policajci da odgovaraju za napad na fotoreportera

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas napad hrvatskih policajaca na fotoreportera AFP-a Andreja Isakovića i zatražilo da mu bude vraćena oprema, a policajci kažnjeni.

Kako se navodi u saopštenju, Isakovića su dva policajca iznenada napala između 12 i 12.30 sati, kod graničnog prelaza Bapska – Berkasovo, dok se nalazio na sprskoj strani.

„Napominjem da nisam ni snimao, već sam samo posmatrao i držao kameru. Prišli su hrvatski policajci i rekli ‘Evo ga još jedan! Šta ti tražiš ovde?’, pošto su prethodno napali britanskog kamermana“, rekao je Isaković UNS-u.

Dodao je da je pokušao da im objasni ko je, da je hteo da izvadi legitimaciju, ali da su policajci tražili kartice iz kamere.

„Nisam im dao jer nisam ništa ni snimao. Pokušao sam da pobegnem, ali su me sustigli, oborili na zemlju, uzeli kamere i bacili u hrvatski voćnjak kako ne bih mogao da ih uzmem natrag. Kada sam ustao, pokušao sam da im priđem i tražim da mi vrate kamere, ali uzalud“, kazao je on. UNS ističe da je kolega Isaković bio na zadatku, da se uredno predstavio kao reporter i da je hrvatska policija primenila silu bez ikakvog osnova, kao nedavno mađarska policija prema ekipi RTS-a na graničnom prelazu Horgoš.

„UNS očekuje da hrvatska policija kolegi Isakoviću neodložno vrati opremu i  izvini mu se zbog neopravdane primene sile“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.