U trendu

Upozorenje meteorologa i putara: Do kada će u Srbiji padati sneg

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će sneg u Srbiji padati sve do sutra ujutro, a upozorenje vozačima na oprez poslali su i putari.

Prema upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, danas se očekuje pojačavanje snežnih padavina što će trajati sve do jutarnjih sati,

U planinskim predelima se očekuje povećanje visine snežnog pokrivača od 20 do 40 centimetara, naročito na jugozapadu Srbije i u oblasti Homolja, na istoku zemlje.

U nižim predelima se očekuje manje snega i povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 25 centimetara, ponegde i više, osim u Vojvodini, gde se očekuju slabije padavine, od pet do 10 centimetara i krajnjem jugu Srbije, gde će uz sneg padati i kiša, koja će se lokalno lediti na tlu.

Slabljenje padavina očekuje se sutra pre podne i sredinom dana.

Iz „Puteva Srbije“ vozačima savetuju da poštuju ograničenja brzine, da voze pažljivo, kao i da koriste zimske gume i prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Auto-putevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima su prohodni za saobraćaj, saopštili su „Putevi Srbije“.

Zbog jakih snežnih padavina, na pojedinim državnim putevima prvog i drugog reda na teritoriji Užica, Valjeva, Novog Pazara i Kruševca na snazi je obustava saobraćaja za teretna motorna vozila.

Iz „Puteva Srbije“ ukazuju da veliki problem u odvijanju saobraćaja prave teretna vozila i šleperi i njihovi, kako se navodi, nesavesni vozači koji su na put krenuli bez zimske opreme, tj. sa letnjim i neispravnim gumama.
Na vozače se apeluje da na put ne kreću bez zimske opreme i lanaca koji su obavezni u brdovitim i planinskim terenima, kao i da poštuju ograničenja brzine i prilagode je uslovima na putu.

U saopštenju se precizira da je trenutno na snazi treći stepen angažovanja radne snage, mehanizacije i opreme za čišćenje snega i leda.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.