U trendu

Uprkos dogovoru nije jasno kolike će gužve biti letos na granici Slovenije s Hrvatskom

Još nije jasno kako će se sprovoditi dogovor koji su nedavno u Briselu uz pomoć Evropske komisije postigli predsednici slovenačke i hrvatske vlade Miro Cerar i Andrej Plenković kako bi se smanjile očekivane gužve na granici u turističkoj sezoni, piše danas ljubljansko Delo.

Dogovor o tome da se, u slučaju da na graničnim prelazima bude čekanja dužeg od 15 minuta, prelazi sa „sistematske kontrole“ dokumenata svih putnika na „labaviju“, ciljanu kontrolu rizičnijih grupa, sadrži nejasnoće, napominje list.

Kako podseća agencija Hina, dugačkih letnjih kolona bilo je i pre uvodenja „sistematske kontrole“ 7. aprila ove godine.

Dogovor će u načelu ipak skratiti vreme čekanja tranzitnih putnika kroz Sloveniju, očekuje „Delo“, a neki mediji tvrde da je slovenačka vlada zatražila od Evropske komisije dodatna objašnjenja kako sprovoditi dogovor.

Slovenija na granici s Hrvatskom, po novim pravilima o kontroli spoljašnjih granica EU i Šengenske zone sprovodi „sistematsku kontrolu“, što povremeno izaziva veće zastoje, čime su nezadovoljni i Slovenci koji su od ulaska svoje države u EU, a osobito od ulaska u Šengensku zonu, navikli na „meke“ granice i slobodno kretanje, bez kontrole.

Slovenci su iznenadjeni odlukom Italije koja je zbog samita G-7 u Taormini, na Siciliji, danas uvela kontrole na granicama sa susednim državama, uključujući Sloveniju.

Uz dopuštenje Evropske komisije, Austrija ima sličnu kontrolu već duže od godinu dana na granici sa Slovenijom zbog bojazni od migranata i potencijalnih terorističkih pretnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.