U trendu

Verbić za pooštravanje uslova za upis u srednje škole

Ministar prosvete Srbije Srđan Verbić izjavio je danas u Beogradu da je za pooštravanje uslova za upis u srednje škole i najavio da će od sledeće godine biti uveden „prag znanja“.

Posle promocije naučnog časopisa „Elementi“, Verbić je novinarima u Medija centru rekao da su dva od tri testa na završnom ispitu za osmake bila suviše laka i da bi „voleo da su bili teži“.

„Nama su ti testovi potrebni da se napravi selekcija za upis u srednje škole. Tu treba da se napravi selekcija… Valjalo bi da budu teži sledeće godine. U svakom slučaju sledeće godine ćemo uvesti ‘prag znanja’. Ne može u sve škole da se upisuje s nula bodova. Postoje škole čiji kvalitet treba zaštiti, tako što ćemo postaviti lestvicu ispod koje ne može da se provlači“, rekao je Verbić.

Odgovarajući na pitanje da li se posle konačnih rezultata završnih ispita može reči da li postoji razlika među gradovima po znanju učenika, ministar je rekao da nije dobio analize da bi mogao to da kaže, ali da je uvek bilo te razlike.

„Baš zato takvi rezultati ne bi trebalo da budu javni. I kada ih bude imao ministar, neće ih imati mediji, ne zato što mi bilo šta krijemo od medija, već zato što znamo da je metodologija kojom bi se analizirali ti podaci još nedovoljno pouzdana… Ne možemo da poredimo uspehe učenika koji dolaze iz siromašnih sredina, koji su u školama gde nastavnici nisu dovoljno motivisani, ili prosto gde je kadar slabiji nego na drugom mestu. Bilo kakvo takvo poređenje bilo bi štetno“, kazao je Verbić.

On je rekao da Ministarstvo neće porediti škole ni regione po postignuću, ali da će vanredni nadzor uslediti tamo gde rezultati budu alarmantni.

Na komentar novinara da se najavljuje uvođenje „dualnog obrazovanja“ u Srbiji, Verbić je rekao da to najavljuju mediji, a ne on.

„Dualno obrazovanje je model koji radi u nekim drugim zemljama. Mi imamo zanatsko obrazovanje. I već desetak godina radimo na modernizaciji programa zanatskog obrazovanja. Mogu da kažem da nam ide prilično dobro u pogledu samih programa. Ono što nam ne ide je saradnja s kompanijama koje bi podržale zanatske profile. Kada oni budu uložili više u škole, kada budu spremni da ponude praksu i adekvatno opreme škole, onda će naše zanatsko obrazovanje biti bitno bolje“, rekao je on.

Verbić je rekao da Ministarstvo ove godine u redovni sistem školovanja „prevodi“ 19 novih zanatskih profila.

Na pitanje čime bi učenci trebalo da se rukovode kada budu popunjavali liste želja za upis, Verbić je rekao da bi trebalo da izaberu ono za šta su spremni da ulože trud.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.