U trendu

Veseli spust niz reku Ibar u nedelju 3. jula

Tradicionalni „Veseli spust“ niz reku Ibar ove godine biće organizovan u nedelju 3. jula, najavili su danas organizatori te turističke manifestacije koja se ove godine organizuje 28 put.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, očekuje se da će na put dug 27 kilometara od srednjevekovnog grada Magliča u Ibarskoj klisuri do Kraljeva čamcima koji nisu na motorni pogon i splavovima krenuti između sedam i 10.000 ljudi.

Na obalama Ibra, na osnovu iskustava iz prethodnih godina, organizatori procenjuju da će dešavanja u vodi pratiti i do 50.000 ljudi.

Najavljene su i brojne prateće zabavne manifestacije koje počinju dan pred „Veseli spust“, a koje će se organizovati u Kraljevu i u nedelju 3. jula.

Direktor manifestacije „Veseli spust“ Aleksandar Erac kazao je da je ta manifestacija koja se održava od 1990. godine , a koja nije prekidana ni za vreme bombardovanja 1999, najstariji i najveseliji događa na vodama Srbije, ali i najveći i najatraktivniji događaj u Kraljevu.

On je dodao da postoji ideja da od sledeće godine, svaki učesnik spusta niz Ibar zasadi po jedan jorgovan, kako bi se obnovila Dolina jorgovana.

Erac je naglasio i da pripreme oko organizovanja spusta teku dobro i da je učinjeno sve kako bi taj događaj mogao da prođe bezbedno i u najboljem mogućem redu i raspoloženju.

„Veseli spust, pored turističkog, ima i kulturno-istorijski karakter, jer kreće od srednjevekovnog grada Magliča, prolazi pored Bogutovačke i Mataruške banje, kao i pored manastira Žiča“, rekao je Erac.

Prema njegovim rečima, na spustu mogu da učestvuju svi , ali je potrebno da kupe kartu, po, kako je kazao, „simboličnoj ceni“ , jer ona obezbeđuje osiguranje, a to je moguće učiniti do pred sam spust niz Ibar.

Direktor Turističke organizacije (TO) Kraljevo Ana Mirosavljević kazala je da je Veseli spust jedina ekološka manifestacija na Ibru, jer u spustu niz tu reku učestvuju čamci i splavovi koji nisu na motorni pogon.

„Broj učesnika na ovoj manifestaciji je promenjiv iz godine u godinu, ali je dobar provod konstantan“, naglasila je ona.

Promoter „Veselog spusta“ Tijago Ferera kazao je da ova manifestacija promoviše ono najbolje što Srbija ima, a to su prirodne lepote, ljude, energiju i optimizam, kao i da Kraljevo i okolina toga dana odišu pravom karnevalskom atmosferom.

On je kazao da udruženje „Srbija za mlade“ organizuje prevoz iz Beograda na ovu tradicionalnu turističku manifestaciju i da se detalji mogu naći na sajtu tog udruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.