U trendu

Vesić: Beograd i Zagreb mogu da uče jedan od drugog

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da Beograd i Zagreb odlično sarađuju o čemu govori i nedavno dogovorena organizacija Dana Zagreba u Beogradu i Dani Beograda u Zagrebu, ističući pritom i da prestonice Srbije i Hrvatske mogu da uče jedna od druge.

Vesić, koji je prošle sedmice boravio u radnoj poseti Zagrebu, rekao je za hrvatski tportal, da glavni grad Hrvatske može primeniti taktiku kojom se pri realizaciji važnih projekata vodi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Predsednik Vlade Srbije na svako putovanje u inostrantvo vodi privrednike koji potencijalnim investitorima predstavljaju projekte. Tu nema čekanja da vam neko dođe, već vi sami morate biti efikasni i vući investitore za rukav, a hitno moramo da menjamo način razmišljanja kako smo najvažniji na svetu“, objasnio je Vesić.

U prilog tome je istakao da se radi o malim tržištima pa je zato neophodno da „sami privlače strani kapital“.

Govoreći o projektu Beograd na vodi, Vesić je rekao da je to krucijalni projekt koji će potpuno promeniti imidž grada i shvatanja o njemu u svetu, a doneće i ubrzan razvoj industrije, time i otvaranje novih radnih mesta.

Beograd na vodi je, naglasio je, prelomna tačka posle koje se Beograd i Srbija razvijaju u drugom pravcu, a projekat će doneti bolju budućnost svim građanima Beograda, „bez obzira da li ga danas podržavaju ili osporavaju“.

Prema njegovim rečima, izgradnja 1,8 miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora na prostoru Savskog amfiteatra, više od 20.000 novih radnih mesta i posao za celokupnu građevinsku industriju zemlje, predstavljaju pozitivne efekte.

Kako je istakao, najvažnija posledica realizacije projekta je što će Beograd postati poslovni i turistički centar Balkana, što će predstavljati uverljiv poziv drugim investitorima da dođu u srpsku prestonicu i ulože novac u druge projekte.

Projektom Beograd na vodi, naglasio je, grad će se koristiti i nekim zagrebačkim iskustvima kada su u pitanju povlačenje novca iz EU fondova, ali i rešavanje pitanja gradske kanalizacije.

Govoreći o protivnicima Beograda na vodi, Vesić je podvukao da postoje projekti koji su iznad politike, navodeći da je, kada se gradio Ajfelov toranj u Parizu ili neboder Šard u Londonu, bilo prigovora kako će narušiti vizuru grada, a danas su neizbežni brendovi i zaštitni znak tih gradova.

„Kad god se nešto menja, biće određenog otpora, ali to je pokazatelj kako u demokratskom društvu svako ima pravo na mišljenje“, naveo je Vesić, dodajući da će uskoro kao drugi krucijalni projekt za Beograd krenuti i studija o izgradnji metroa.

Podsećajući da Beograd prolazi put koji je Zagreb već prošao prilikom priključenja EU i korišćenju fondova Unije, Vesić je rekao da bi Beograd u tom smislu od Zagreba mogao da preuzme korisna iskustva kako ne bi ponovio neke greške.

„Budući da Srbija i Hrvatska dobro sarađuju, ne vidim prepreke u saradnji dva grada. Smatram kako se između dva grada može ostvariti znatno bolja saradnja na području privrede“, naveo je Vesić.

Gradski menadžer je rekao i da je inicijativa za organizovanje Dana Beograda u Zagrebu, i obrnuto, naišla na pogodno tlo s obzirom da su u Beogradu jako popularni Dani Istre i Dani Hvara, te da je „sazrelo vreme da se dva grada predstave jedan drugom, što će dodatno učvrstiti saradnju“.

„Naša javnost ne zna kako se Beograd, Zagreb i Ljubljana dogovaraju za zajednički izlazak na jedan konkurs za projekt unapređenja javnog saobraćaja koji finansira EU“, rekao je Vesić.

Vesić je rekao i da između Beograda i Zagreba postoji velika frekvencija dolaska mladih, a kao jedan od primera je naveo i da se u srpskoj prestonici privode kraju pripreme za doček Nove godine, koji mladi iz Hrvatske rado posećuju.

„Gosti iz Hrvatske, koji su pored Slovenaca najbrojniji za Novu godinu, su nam izuzetno važni i trudimo se da im pružimo zanimljive sadržaje koji traju nekoliko dana“, naveo je Vesić, navodeći da je Beograd prošle godine od dočeka inkasirao 26 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.