U trendu

VOICE: RTV ide ka bankrotu

Gubitak Radio-televizije Vojvodina u 2017. godini iznosio je 131 milion dinara, a ukupna dugovanja u ovom trenutku iznose više od 650 miliona dinara, usled čega pokrajinskom javnom medijskom servisu preti blokada računa jer više nije u stanju da se komercijalno zadužuje, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Kako se navodi u finansijskom izveštaju za prošlu godinu, RTV je 2017. završio sa ukupnim gubitkom od 131,14 miliona dinara, a taj trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine pošto je već zabeležen gubitak u iznosu od 12,9 miliona dinara. Ukoliko bi RTV nastavio da na ovaj način posluje, izgledi da doživi bankrot sve su realniji, piše VOICE (www.voice.org.rs).

Da je finansijska situacija u RTV-u krajnje složena, potvrdio je i Upravni odbor koji je na sednici 13. aprila ove godine konstatovao da mere štednje nisu imale pun efekat jer se negativan trend odnosa prihoda i rashoda nastavio i u prvim mesecima ove godine, što je dovelo do ozbiljne nelikvidnosti i nesolventnosti.

„Trenutno iznos obaveza RTV prelazi pomenutih 650 miliona dinara, od čega je 364,4 dospelo, a 306,4 miliona dospeva do polovine 2019. JMU se suočava sa rizikom blokade računa. Zbog toga su mogućnosti daljeg komercijalnog zaduživanja radi finansiranja osnovne delatnosti iscrpljene“, piše u zaključku Upravnog odbora u kojio je VOICE imao uvid.

Upravni odbor je konstatovao i da su mere štednje dovele do pojave negativnih efekata na nesmetanu realizaciju programa, iako su troškovi proizvodnje u 2017. uvećani, s obzirom na to da je većina nabavki odložena i da nije moguće obezbediti osnovna ulaganja u proizvodnju programa.

„Ovome treba dodati i činjenicu da više od tri četvrtine zaposlenih ostvaruje zaradu ispod republičkog proseka (prosek u RTV-u u januaru ove godine iznosio je 45.873 dinara) i da postoji objektivna opasnost da RTV neće biti u mogućnosti da redovno isplaćuje zarade i naknade zaposlenima na postojećem nivou“, navodi u se u zaključcima UO.

Upravni odbor RTV-a je Vladi Srbije još ranije predložio izmenu Zakona o javnim medijskim servisima, kojom bi se omogućila promena načina raspodele naplaćenih sredstava od TV takse na teritoriji Vojvodine.

To bi značilo da umesto sadašnjeg modela 70:30 u korist RTV-a, ubuduće ovoj medijskoj kući pripadne 80 odsto sredstava, a RTS-u 20 odsto. Takodje je predloženo da se postepeno poveća i visina takse sa sadašnjih 150 dinara.

Zakon o javnim medijskim servisima Upravnim odborima RTV i RTS dozvoljava da odrede visinu TV takse do iznosa od 500 dinara. Trenutni iznos takse na teritoriji Srbije je skromnih 150 dinara zbog čega Vlada Srbije svake godine pomaže javne servise sa ukupno četiri milijarde dinara.

„S obzirom na to da se u zakon striktno navodi da odluku o utvrdjivanju visine takse donose Upravni odbori RTS-a i RTV-a zajednički, postavlja se pitanje zašto javni medijski servisi ne žele sami sebi da pomognu već traže odobrenje Vladi Srbije za povećanje TV takse“, navodi VOICE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.