U trendu

Vučić: Neobjašnjiva hrvatska oslobadjajuća presuda Glavašu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je oslobadjajuća presuda Branimiru Glavašu još jedna u nizu teških i neobjašnjivih odluka donetih u Hrvatskoj direktno protiv srpskog naroda.

Vučić je novinarima u Beogradu posle predstavljanja knjige novog ministra spoljnih poslova Velike Britanije Borisa Džonsona rekao da je prethodno poništena još jedna presuda za najteže zločine u Drugom svetskom ratu – kardinalu Alojziju Stepincu, i da je očigledno da je „situacija iz dana u dan za naš narod u Hrvatskoj, za naš narod uopšte zapadno od Drine i Dunava, sve teža i kompleksnija“.

Vučić je rekao da će Srbija, uprkos tome, nastaviti da štiti nacionalni ponos i čuva mir i stabilnost u regionu.

„Naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje.., već da reagujemo na odgovoran ozbiljan i miran način“, rekao je on.

Vuzčić je rekao da je mnogo srpske krvi proliveno u Drugom svetskom ratu i da je mnogo ljudi stradalo u ratovima devedesetih godina „da bi smo mi imali pravo da te činjenice nipodaštavamo i da unižavamo bol srpskog naroda i srpsk žrtve, kao i da bilo kome to dozvolimo“.

„Te žrtve su toliko velike i te krvi našeg naroda je toliko mnogo, da imamo obavezu da sprečimo da se to u budućnosti ponavlja“, rekao je Vučić.

On je naglasio da će Srbija štititi nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati mir i stabilnost u regionu „jer nam to donosi ekonomski rast i bolji život“.

„Pokušavaćemo da razgovorom, dijalogom, da  rešavamo probleme i stvari, koje više čak ne mogu ni da razumem“, rekao je Vučić.

On je izrazio nadu i da će reagovati Evropska unija, čija je Hrvatska članica.

„Nadam se i želeo bi da EU reaguju po tom pitanju, ali se plašim da su svi zabavljeni svojim problemima. Naše je da ne budemo prvi u tom haosu što se dešava oko nas“, rekao je on.

On je naveo da će Srbija braniti čuvati i štiti antifašističku tradiciju i sećanje da ubijene u ratovima i da neće gaziti po tudjim žrtvama.

„Reagovaćemo mudro, odgovorno i u interesu naroda. Imaću mnogo pitanja da postavim mojim prijateljima iz Evrope“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.