Vučić: Uprkos napadu, nastavljam politiku pomirenja

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je za nemački konzervativni dnevnik „Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ), povodom napada u Srebrenici, da neće promeniti svoju politiku i da se mora stvoriti zajednička budućnost za sve, pa i njegove napadače.

„Moramo stvoriti zajedničku budućnost za sve, pa i za ljude koji su me napali“, izjavio je Vučić za FAZ, koji je na prvoj strani pod naslovom „Nastavljam politiku pomirenja, uprkos napadu“ objavio tu izjavu, prenosi nemački radio Dojče vele.

„Neću promeniti svoju politiku, moja ruka je i dalje ispružena. Moramo da mislimo na budućnost i da stvorimo osnovu za bolji život Bošnjaka i Srba“, rekao je Vučić i dodao kako ga je incident još više uverio da se svi napori moraju uložiti u pomirenje.

Osim toga, Vučić je izneo optužbe na račun bosanskohercegovacke policije.

„Slutio sam da ce me izviždati, računao sam i sa uvredama, ali nisam računao sa tim da ću biti izložen organizovanom napadu, a da me bosanska policija neće zaštititi“, rekao je Vučić.

On je pojasnio da je srpska delegacija sumnjala u to da će policija BiH dovoljno dobro obaviti posao, pa je tražila da zaštitu preuzme policija Republike Srpske.

„Najpre su nam to obećali, a tek nekoliko sati uoči početka komemoracije rekli su nam da policija Republike Srpske ne sme da stupi na tlo Memorijalnog centra“, rekao je Vučić koji je govorio o pripremljenom i organizovanom napadu.

„Morao bih da budem i slep i glup ako to ne bih video“, rekao je Vučić, ali nije želeo da govori o mogućim napadačima pre kraja istrage, već je spomenuo da oni nisu bili iz Srebrenice vec iz drugih krajeva Bosne, prenosi DW Vučićevu izjavu za FAZ.

Taj dnevnik takođe komentariše da je Vučićeva odluka da dođe u Srebrenicu bila hrabra.

„Na prvi pogled činilo se da se hrabrost ne isplati. Situacija je mogla da izmakne kontroli, atmosfera u Bosni je bila podgrejana, jer je nekoliko dana ranije Rusija kao zaštitnica Srbije u Savetu bezbednosti vetom sprečila donošenje rezolucije u kojoj se Srebrenica označavala kao što jeste – genocid“, komentariše FAZ.

List dodaje i da su mnogi bosanski muslimani mišljenja da se Vučić lično založio da Rusija uloži veto, kako bi sprečio rezoluciju koja bi sadržala reč genocid.

„Medutim, mukotrpna diskusija o toj reči odvodi na stranputicu, jer mnogim političarima koji insistiraju na njoj nije stalo do toga da budu pravedni prema prošlosti već žele da igraju svoje igrice moći u sadašnjosti“, navodi FAZ.

Vučić ne bi trebalo da se obeshrabri, put do pomirenja na Balkanu je trnovit, ali je jedini ispravan, zaključuje FAZ u svom komentaru, prenosi DW.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.