U trendu

Za četiri smera u Pčinjskom okrugu niko ili do pet učenika

Interesovanje učenika srednjih škola Pčinjskog okruga za pojedine smerove opada pa se prvi put desilo da se za smer „mašinbravar“ u Srednjoj školi „Sveti Sava“ u Bujanovcu nije prijavio nijedan učenik.

Po rečima predsednika Okružne upisne komisije za Pčinjski okrug Jovice Stevanovića, za školsku 2017/2018. godinu za tri odeljenja u školama u Surdulici, Trgovištu i Preševu prijavilo se svega tri do pet učenika.

Stevanović je za agenciju Beta izjavio i da se pojavio problem u školama koje imaju nastavu na albanskom jeziku u Bujanovcu i Preševu, gde je desetak učenica ostalo neupisano. One nisu imale dovoljan broj bodova za smerove koje su želele da upišu, a smerovi na kojima je ostalo slobodnih mesta su predvidjeni za zanimanja za muškarce, za koja one nisu zainteresovane.

„Ne znamo šta ćemo tu uraditi, a do te situacije je došlo zato što škole nisu vodile dovoljno računa u predlogu plana upisa i nisu odabrale obrazovne profile koji su pogodniji za učenice“, kazao je Stevanović.

Pod znakom pitanja je formiranje odeljenja u Poljoprivredno-šumarskoj školi u Surdulici gde se za smer „poljoprivredni proizvodjač“ prijavilo pet učenika, u srednjoj školi „Milutin Bojić“ u Trgovištu gde su se za smer „trgovac“ prijavila tri učenika, i u preševskoj Gimnaziji u kojoj su se za nastavu na srpskom jeziku prijavila takodje tri učenika.

„Ima još odeljenja za koja se nije prijavilo najmanje 15 učenika – koliko je po zakonu minimalno potrebno za formiranje odeljenja, ali postoji mogućnost da će se ona kasnije popuniti jer je broj do sada prijavljenih učenika blizu 15. Osmi razred je ove godine u Pčinjskom okrugu završilo ukupno 2.308 učenika a imamo još neupisane dece koja će završni ispit polagati u avgustu“, rekao je Stevanović.

Stevanović je naveo da još nisu popunjeni ni svi smerovi koji su ove godine prvi put uvedeni po sistemu dualnog obrazovanja.

Najveće interesovanje učenika bilo je za smer „bravar-zavarivač“ u vranjskoj Tehničkoj školi, gde su sva mesta popunjena, ali mesta još ima u vranjskoj Ekonomskoj, u Poljoprivredno-veterinarskoj školi, i u srednjoj školi „Sveti sava“ u Bujanovcu, gde su takodje uvedeni smerovi po dualnom sistemu obrazovanja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike