U trendu

Za više od 75 odsto gradjana Srbije zdrava ishrana važna, a manje od četiri odsto se hrani zdravo

Više od 75 odsto gradjana Srbije smatra da je zdrava ishrana važna, ali manje od četiri odsto se izjasnilo da se hrani zdravo, pokazalo je istraživanje o navikama u ishrani koje je sproveo maloprodajni lanac Delez Srbija, a koji je danas predstavljen na 20. Festivalu zdravlja u Beogradu.

„Istraživanje je pokazalo i da su gradjani Srbije sve obaveštenji o hrani koju kupuju, pa tako gotovo 15 odsto ispitanika redovno čita deklaracije na proizvodima, kako bi bili upoznati sa sastavom namirnica, a deklaracija utiče i na odabir proizvoda kod približno 55 odsto anketiranih gradjana“, rekao je stručnjak za održivi razvoj kompanije Delez Srbija Uroš Radojević.

Istraživanje je pokazalo, kako je dodao, da potrošači znaju da je za zdravlje važno jesti voće i povrće, a važna je i hrana pripremljena kod kuće.

Radojević je naveo da gradjani prepoznaju da je važan i način pripreme hrane, pre svega količina soli, šećera, masti, i da je bitan i adekvatan unos tečnosti, kao i izbalansirana i raznovrsna ishrana.

Kao glavne razloge zašto u praksi ne primenjuju znanje o zdravoj ishrani, ispitanici su naveli nedostatak vremena i stres, a prepreka je i shvatanje da je zdrava hrana skupa.

Radojević je najavio da će rai što boljeg informisanja potrošača o sastavu prehrambenih proizvod kompanija Delez sredinom naredne godine uvesti novi, pojednostavljeni, sistem obeležavanja za proizvode robne marke „Premija“, takozvani „Nutri skor“.

Taj sistem, uveden u Francuskoj, razvijen uz pomoć Ministarstva zdravlja, i primenjuje se i u nekoliko drugih zemalja EU, daje sumiranu ocenu na skali od A do E o proizvodu, odnosno njegovom sastavu: sadržaj kalorija, šećera, masti ili vlakana, odnosno da li sadrži proteine, voće ili povrće.

Takvo obaveštenje se, kako je naveo Radojević, predstavlja pojednostavljenu informaciju koja služi kao dopuna, a ne zamena za deklaraciji i trebalo bi da pomogne potrošačima pri odluci koliko koje hrane treba da jedu.

„Trenutno se proizvodi analiziraju i daju se ocene i da se urade reformulacije, kako bi se poboljšala njihova ocena. Planiramo da polovinom sledeće godine počnemo kampanju u kojoj ćemo potrošačima objasniti šta taj sistem znači i kako da ga koriste“, rekao je Radojević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović apelovao na potrošače da čitaju deklaraciju, koja je „lična karta“ proizvoda.

„Najveći broj nepravilnosti koje je utvrdla inspekcija odnosi se na deklaracije“, kazao je on, precizirajući i da je medju većim problemima koje je inspekcija uočila nenavodjenje alergena, dok najmanje problema ima sa rokom trajanja namirnica.

Dodao je i da se broj nepravilnosti u vezi s deklaracijama „za nijansu“ povećan, a razlog je usaglašavanje domaće zakonske regulative sa svetskim standardima, pa se proizvodjači sporije prilagodjavaju sa tim normama.

Rukovoditeljka Grupe za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Srbije Snežana Pantić Aksentijević kazala je da će niz akcija za dodatno obaveštavanje gradjana o važnosti pravilne ishrane, do kraja godine sprovesti kroz Nacionalni program za prevenciju gojaznosti adolescenata i odraslih, kao i nacionalnu kampanju „Teži ravnoteži“.

Najavila je da će sve zdravstvene ustanove i studenske kantine dobiti postere sa informacija o pravilnoj, uravnoteženoj ishrani, a brošure o tome će pacijentima uručivati patronažne sestre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.