najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zaštititi decu od eksploatacije putem interneta

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je danas, povodom Dana bezbednog interneta, da u Srbiji i dalje ne postoji nijedan dokument na državnom nivou koji prepoznaje eksploataciju dece putem interneta i mobilnih telefona, iako je reč o sve učestalijem vidu zlostavljanja, zloupotrebe i nasilja nad decom.

„Čak ni Strategija razvoja informatičkog društva u Srbiji do 2020. godine decu ne pominje, niti ih izdvaja kao posebno ranjivu grupu podložnu eksploataciju putem informaciono-komunikacionih tehnologija“, navedeno je u saopštenju.

Ombudsman je podsetio da je MUP na konferenciji posvećenoj ovoj temi koja je održana prošlog novembra u Beogradu, izneo podatak da je tokom 2015. godine policija uhapsila 35 osoba zbog krivičnog dela iskorišćavanja maloletnih lica za pornografiju i to ocenio kao značajno povećanje u odnosu na prethodni period.

„Situaciju dodatno usložnjava i činjenica da provajderi usluga interneta decu apsolutno ne prepoznaju, čak ni kao posebnu grupu svojih korisnika, te je i njihova svest o potrebi da se ona zaštite na nezadovoljavajućem nivou“, naveli su.

Oni su dodali i da istraživanja pokazuju da značajan broj odraslih nema naviku da decu upućuje na aktivnosti i onlajn sadržaje putem kojih se mogu informisati o bezbednom korišćenju IKT jer ni sami ne znaju za njih.

„Uz to, roditelji najčešće ne umeju da prepoznaju i da se suoče sa tim da je njihovo dete žrtva eksploatacije putem interneta, niti znaju kome da se obrate za pomoć“, upozorila je inctitucija Pokrajinskog ombudsmana.

Dan bezbednog interneta, 9. februar, ove godine se obeležava pod sloganom „Kakva je tvoja uloga?“, čime se želi poručiti da svaki pojedinac još od najranijeg uzrasta može da doprinese bezbednom i odgovornom korišćenju savremenih IKT.

Više o bezbednom korišćenju interneta može se saznati na: www.bezbedaninternet.ombudsmanapv.org

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike