U trendu

Železnica: Decak u Klenju povređen od strujnog udara

BEOGRAD – U železničkoj stanici Klenje danas je od strujnog udara iz kontaknte mreže teško povređen jedan dečak kad se popeo na vagon teretnog voza, a koji se nalazio na trećem staničnom koloseku, saopšteno je iz Infrastruture železnice Srbije.
U saopštenju sa navodi da je Hitna pomoć odvezla dečaka sa mesta nesreće, da se on nakon strujnog udara nalazio u izuzetno teškom stanju, ali da je davao znake života.
Osim Hitne pomoći na mesto nesreće odmah su izašli pripadnici MUP-a, kao i železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja.
Ovo je, navodi se u saopštenju, već šesti slučaj ove godine da se događaju nesreće koje su posledica strujnog udara iz kontaktne mreže koja se nalazi iznad železničke pruge.

U tim nesrećama su stradale dve osobe, a pet je bilo teško povređeno i sa velikim opekotinama.

Obe stradale osobe su bile maloletne, a među povređenima su takođe bile dve maloletne osobe s teškim povredama.

U prethodnih pet godina na prugama u Srbiji dogodile su se 33 nesreće koje su bile posledica strujnog udara, a u njima je stradalo 13 i teško povređeno 23 ljudi.

Polovina poginulih i povređenih su bila maloletna lica.
Infrastrukture železnice navode da kroz kablove kontaktne mreže iznad pruge prolazi struja jačine od 25 hiljada volti i da se penjanjem na železničke vagone ulazi u strujno kolo koje može biti udaljeno i po nekoliko metara od kontaktne mreže.

To dovodi do strujnog udara, koji se gotovo po pravilu završava tragično ili sa izuzetno teškim povredama i velikim opekotinama.
„Infrastruktura železnice apeluju da se niko ne penje na železničke vagone, jer na taj način ugrožava život kao i da se niko ne kreće po pruzi te da se poštuju upozorenja na opasnost od visokog napona koja postoje u svim železničkim stanicama.
Železnica, navodi se u saopštenju, ne može da ogradi tri i po hiljade kilometara svojih pruga, ne može da isključi struju u stanicama, niti bilo kakvo fizičko obezbeđenje može da spreči ovakve nesreće.
„Nastavićemo akciju koju već nekoliko godina sprovodimo u osnovnim školama širom Srbije, kako bi najmlađe osnovce upozorili na sve opasnost koje sa sobom nosi pruga i kontaktna mreža iznad nje, jer edukacija i informisanje mladih predstavljaju jedno od najboljih rešenja za ovu pojavu, sa kojom se danas susreću i sve druge inostrane železničke uprave“, navode se u saopštenju Infrastrukture železnice Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.