U trendu

Abu Dabi: Izaslanik SAD za klimatska pitanja izneo plan za smanjenje emisije CO2

ABU DABI – Američki izaslanik za klimatska pitanja Džon Keri izneo je danas u Abu Dabiju ključne principe za plan za smanjenje emisije ugljen-dioksida koji bi trebalo da pomogne zemljama u razvoju da ubrzaju
energetske tranzicije ka korišćenju čistih izvora energije.
Keri je rekao na Globalnom energetskom forumu Atlantskog saveta da je cilj plana nazvanog energetski tranzicioni akcelerator (ETA) da se sklope ugovori koji se mogu isplatiti da bi se ubrzalo smanjenje emisija ugljen-dioksida, ističući da ETA nije zamena za druge izvore finansiranja i da će biti vremenski ograničena.

Keri je podsetio da su šeme, prema kojima su kompanije dobijale kredite za kanalisanje gotovine u siromašne zemlje da bi one smanjile emisije ugljen-dioksida, često bile prožete prevarama i duplim računicama.

Keri je rekao da će zbog toga sada postojati samo dve namene za koje će se odobravati krediti: zatvaranje ili tranzicija postojećeg pogona na fosilno gorivo ili primena obnovljivih izvora energije.

Rokfelerova fondacija objavila je danas zajedničku izjavu sa preliminarnim spiskom članova ETA Konsultativne grupe na visokom nivou koji će učestvovati u sprovođenju toga plana.

Plan o energetskom tranzicionom akceleratoru (ETA), prvi put objavljen na prošlogodišnjoj konferenciju o klimi COP 27, razvijaju SAD sa Fondom za Zemlju američkog milijardera Džefa Bezosa i Rokfelerovom Fondacijom za mobilizaciju privatnog kapitala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.