U trendu

Ader ponovo predsednik Mađarske, pobedio u drugom krugu

Janoš Ader reizabran je danas za predsednika Mađarske u drugom krugu glasanja u parlamentu, osvojivši veliku većinu glasova, rekao je predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover.

Ader (57), koga je nominovala vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana, od ukupno 170 glasova poslanika osvojio je 131 glas, odnevši ubedljivu pobedu nad opozicionim kandidatom Laslom Majtenjijem, bivšim ombudsmanom za zaštitu podataka, kome je pripalo 39 glasova, dok je 29 poslanika bilo uzdržano, prenosi AP.

Time je Ader osvojio još jedan petogodišnji mandat, dok mađarski Osnovni zakon, kako je u Ustavu nazvan, dopušta da predsednik, koji ima pretežno ceremonijalnu funkciju otelotvorenja nacionalnog jedinstva, ima maksimalno dva mandata.

Ader je bivši predsednik parlamenta i član Evropskog parlamenta, a često se zalagao za pitanja vezana za zaštitu životne sredine i obezbeđivanje globalnog snabdevanja vodom.

Kover je rekao da će Ader drugi mandat početi 10. maja, navodi Rojters.

Britanska agencija ocenjuje da je Aderova pobeda znak da će premijer Orban čvrsto držati vlast u ruci barem u narednih više od godinu dana, do parlamentarnih izbora.

„Za nešto više od godinu dana svi ćete se suočiti sa testom. Žučne političke debate će se proširiti u narednim mesecima“, rekao je Ader poslanicima pre glasanja, pozvavši ih da stave interese Mađarske ispred političkih trvenja.

U prvom krugu glasanja u parlamentu, koji je održan ranije danas, nijedan kandidat za predsednika Mađarske nije osvojio dvotrećinsku većinu poslaničkih glasova koliko je bilo potrebno za pobedu u prvom krugu, a Aderu su za pobedu nedostajala samo dva glasa.

Očekivalo se da će velika većina poslanika vladajuće partije Fides glasati za reizbor Adera u drugom i konačnom krugu glasanja, u kojem je za izglasavanje pobednika bila potrebna samo prosta većina glasova.

Partija Fides kritikovala je njegovog protivkandidata Majtenjija jer „služi stranim interesima“ zbog toga što njegov institut prima finansijska sredstva od Fondacija otvorenog društva čiji je osnivač američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš, napominje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar