U trendu

Adžić o TU: O istom dokumentu se ne može dva puta glasati

PODGORICA – Vada Crne Gore podržala je Predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i o tekstu koji se našao pred ministrima ne može se dva puta glasati, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je za Televiziju Vijesti rekao da je premijer Abazović juče najavio da je on već od ponedeljka spreman da sedne sa svima i da razgovara, ali je ukazao da se o dokumentu koji je juče usvojen ne može više glasati.

„Mogli bi možda o nekom drugom“, rekao je Adžić.

On je svoj stav objasnio time da propisi koji regulišu rad vlade ne poznaju kvalifikovanu većinu za odlučivanje, kao što je to na primer slučaj sa Skupštinom kada se zahteva dvotrećinska ili tropetinska većina prilikom glasanja o određenim pitanjima.

Adžić, jedan od 13 članova vlade koji je glasao za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, naveo je da je najviše nedoumica imao oko teksta Preambule, kojom se, između ostalog, priznaje prisutnost Hrišćanske crkve na prostoru Crne Gore od 1219.

Prema njegovom mišljenju, Preambule je mogla da bude značajno drugačija, ali ističe da ona nema pravno dejstvo i da je to najbitnije.

Adžić je demantovao tvrdnje da je policiji ovakvim Temeljnim ugovorom onemogućeno da preduzima mere iz svoje nadležnosti u verskim objektima SPC bez prethodnog odobrenja crkvenih vlasti.

Istakao je da je to apsolutna manipulacija i ukazao da pripadnici Uprave policije mogu ulaziti u bilo koji objekat, a ne samo verski, ukoliko se u njemu vrši krivično delo ili ako sprečavaju krivično delo ili hvataju nekog ko je počinio krivično delo.

Usvajanje teksta Temeljnog ugovora dovelo je u pitanje opstanak Vlade Crne Gore, pošto je juče iz Demokratske partije socijalista (DPS), od čijih 29 glasova u parlamentu dominantno zavisi sudbina izvršne vlasti, juče poručeno da ako Abazović smatra da je Temeljni ugovor sa SPC usvojen, vlada više nema njihovu podršku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar