U trendu

Afrička unija pozvala zemlje da iskoriste vakcine

JOHANESBURG – Telo za kontrolu bolesti Afričke unije pozvalo je danas zemlje da brzo iskoriste vakcine protiv kovid-19 koje su im donirane za spasavanje života, nakon zabune u Malaviju i Južnom Sudanu oko toga da li su doze koje su primili istekle.

„Moj apel državama članicama je: ako činimo svoj deo da mobilišemo ove vakcine, vi učinite svoj deo i koristite vakcine“, rekao je Džon Nkengasong, direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC) na konferenciji za štampu, prenosi Rojters.

Malavi planira da uništi više od 16.000 doza vakcine AstraZeneke, koju je proizveo Institut Serum u Indiji, jer injekcije nisu primenjene pre isteka roka upotrebe na ambalaži 13. aprila.

Južni Sudan ima sličan problem sa 59.000 doza koje je isporučio AU i ne planira da ih koristi, rekao je vladin zvaničnik Rojtersu prošle nedelje.

Ali Nkengasong, najviši zvaničnik javnog zdravstva na kontinentu, rekao je da je Afrički CDC obavestio zemlje primaoce donacija da se vakcine mogu koristiti do sredine jula, na osnovu dalje analize koju je sproveo Institut Serum.

„Institut za serum je taj rok produžio na osnovu sopstvene analize do 13. jula i mi smo te informacije podelili sa zemljama“, rekao je Nkengasong i dodao: „U vanrednoj smo situaciji i apelujem na sve države članice da kada nabave vakcine naprave sisteme za njihovu brzu upotrebu“.

Nkengasong je rekao da je do sada u Africi primljeno 15 miliona doza vakcine u populaciji od 1,3 milijarde.

Afrički CDC postavio je za cilj vakcinaciju 60 odsto stanovništva, odnosno 750 miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.