U trendu

Agenda UN: Obezbediti predškolsko obrazovanje za svu decu

Obezbediti da sva deca imaju pristup predškolskom obrazovanju, ali i da sve devojčice i dečaci završe besplatno i jednako kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje, samo su neki od ciljeva Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine.

Agenda ima 17 ciljeva i 169 podciljeva među kojima su iskorenjivanje siromaštva, smanjenje smrtnost majki i novorođenčeta, smanjenje za trećinu smrtnosti od nezaraznih bolesti, okončanje svih oblika diskriminacije protiv žena i devojčica, svih oblika nasilja nad ženama, svih dečjijih , ranih, nasilnih brakova.

Ciljevi održivog razvoja su i jednak pristup bezbednoj i jeftinoj pijaćoj vodi za sve, zatim energetska efikasnost, a o njima se danas govorilo na konstitutivnoj sednici Radne grupe u novom sastavu za sprovođenje Agende UN.

Predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN i ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da su ciljevi održivog razvoja obaveza koja treba da se realizuje do 2030. godine jer je Srbija potpisnica Agende, zajedno sa još 150 zemalja širom sveta.

„UN žele da se na najpravilniji način misli o održivom razvoju i boljoj budućnosti. Traže da svaka zemlja ima svoje nacionalne prioritete i da se na svakom od podciljeva radi do 2030. godine“, pojasnila je ona.

Ona je dodala da su ciljevi UN na neki način obaveza država potpisnica Agende, ali i obaveza koja je u interesu građana Srbije, jer obezbeđuje smanjenje siromaštva, bolji klimatske faktore, zapošljavanje, bolje zdravstvo, industrijalizaciju, jačanje institucija.

Kako je podsetila, Agenda je potpisana 2015. godine, a sprovedene su i analize šta je u prethodnom periodu urađeno na tom polju.

Naglašava da se najmanje uradilo u donošenju dokumenata vezanih za zaštitu životne sredine, ali da je najviše urađeno u oblasti obrazovanja gde je doneta Strategija obrazovanja do 2020. godine.

Stalna kooordinatorka UN u Srbiji Karla Herši rekla je da su UN posvećene realizaciji Agende održivog razvoja od samog početka, te da je u tom pogledu važna i regionalna saradnja.

Srbija, kako kaže, može računati na njihovu pomoć.

„UN su nedavno potvrdile petogodišnji okvir saradnje sa Srbijom, oslonjen na pet stubova koji doprinose procesu pristupanja EU, ali i realizaciji ciljeva održivog razvoja“, rekla je Herši.

Ona je pojasnila da su ti stubovi odnose na unapređenje upravljanja i vladavinu prava, upravljanje ljudskim resursima, ekonomski rast i zaposlenost, zaštitu životne sredine, klimatske promene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.