U trendu

AI: Izbeglička kriza se konstantno pogoršava

Nagli porast broja izbeglica koje stižu do grčkih ostrva u Egejskom moru dovodi do pucanja sistema za prihvat tih osoba u Evropi, upozorila je Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International – AI).

Iz meseca u mesec humanitarana kriza se pogoršava, a dodatno je pojačava grčka finansijska katastrofa, ocenjuje AI, navodeći da su loše planiranje, neefikisano iskorišćavanje fondova EU i finansijska kriza uticali na to grčke vlasti nisu u stanju da zaštite prava izbeglica.

AI je uoči samita šefova država i vlada EU apelovala na evropske lidere da je potrebno više da učine u cilju rešavanja svetske izbegličke krize.

„Više desetina ljudi koji se upućuju na opasno putovanje morem kako bi pobegli od rata i siromaštva stižu to (grčkih) ostrva gde zatiču sistem podrške na kolenima. Većina pridošlih nema ili ima ograničen pristup medicinskoj i humanitarnoj pomoći i često su primorani da ostanu u bednim uslovima u pretrpanim prihvatnim centrima ili kampovima na otvorenom“, rekao je direktor AI za Evropu i Centralnu Aziju, Džon Dalhuisen.

Humanitarana kriza u Egejskom moru nije samo grčka tragedija, već posledica lošeg evropskog migracionog sistema, naveo je Dalhuisen. On je apelovao na lideri EU da na sastanku ove nedelje priznaju da je situacija u kojoj su države koje su na udaru migranata, poput Grčke ili Italije, posledica loše politike Unije prema migrantima.

Prema podacima AI, najmanje 61,474 izbeglica stiglo je do grčkih ostrva u periodu od 1. januara do 22. juna 2015, što je mnogo više nego prethodne godine, kada je za 12 meseci na te destinacije došlo 43,500 ljudi.

Dalhuisen je rekao da se, prema saznanjima AI, uprkos osudama vlasti i kršenju međunarodnog prava, i dalje dešava da izbeglicama brutalno bude odbijen pristup.

Postoje samo dve mobilne jedinice za prihvat i to na Lezbosu i Samosu, a većina izbeglica nema pristup osnovnoj pomoći.

Takođe, AI je skrenuo pažnju da sve izbeglice nisu identifikovane na pravi način, posebno osetljive grupe kao što su deca bez pratnje roditelja, kao i na činjenicu da izbeglice u prihvatnim centrima borave u uslovima koji su znatno ispod međunarodnih i nacionalnih standarda.

“Dvostruka finansijska i izbeligička kriza stvorile su pravu oluju na ostrvima u Egejskom moru koja može da bude rešena samo kroz zajedničku akciju grčkih i evropskih lidera“, rekao je direktor AI za Evropu u Centralnu Aziju. Grčke vlasti moraju da obezbede obalsku stražu, policiju i službu za prihvat izbeglica, uz dovoljno sredstava za prijem tih ljudi, navodi se iz AI.

„Implementacija planova EU za relokaciju migranata mogla bi kratkoročno da smanji pritisak sa grčkih i italijanskih ostrva, ono što je potrebno su sigurni I legalni putevi za izbeglice ka Evropi”, rekao je Dalhuisen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.