U trendu

AIK Banka preuzela Gorenjsku banku – 90,11 odsto

LJUBLJANA – Srpska AIK Banka uspešno je zaključila postupak preuzimanja većinskog paketa akcija Gorenjske baanke, tako što je sa 90,11 odsto akcija postala novi vlasnik te slovenačke banke, objavljeno je danas u Ljubljani.

AIK Banka je tako postala prva srpska banka koja je izašla na tržište EU.

Ta banka, kako je saopšteno na konferenciji za novinare u Ljubljani, jačanjem svoje pozicije u regionu učvršćuje položaj i dobija mogućnost da zajedno s Gorenjskom bankom nudi svojim klijentima kvalitetan servis i u EU.

Predstavnici dve banke su istakli da će biti formirana nova bankarska grupa koja će u budućnosti imati važnu ulogu u regionu Jugoistočne Evrope.

Kao strateški investitor, AIK Banka će podržavati razvoj Gorenjske banke u snažnu regionalnu banku prisutnu na celom tržištu Slovenije, istakla je predsednica Izvršnog odbora AIK Banke i predsednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić.

„Preuzimanjem Gorenjske banke postali smo prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije. Naš cilj je da Gorenjska banka ostane čvrsta nacionalna banka, a zajedno sa AIK bankom, internacionalna banka. Činjenica da smo ispunili sve uslove za ovaj postupak, govori u prilog snazi i održivom razvoju temelja na kojima AIK Banka zasniva svoje poslovanje“, rekla je Galićeva.

Poručila je da će AIK Banka nastojati da i u narednom periodu osluškuje i razmatra sve dobre prilike u regionu, kako bi se vremenom pozicionirala kao jedan od vodećih igrača na bankarskom tržištu ovog dela Evrope.

Ona je istakla da AIK Banka, iako se svašta objavljivalo u medijima, nije imala potreškoća u dobijanju potrebnih saglasnost po pitanju evropske regulativa i dodala da se to posebno odnosi na Evropsku centralnu banku.

„Naročito nam je drago što smo ispunili sve uslove. Ne smatramo da će biti poteškoća. Naša strategija je da se pozicioniramo u celom regionu, a to znači u svim zemljama koje nas okružuju“, rekla je Galićeva novinarima.

Predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak istakao je da je ta slovenačka banka u novom vlasniku AIK Banci dobila strateškog partnera koji je najavio punu podršku banci u njenom daljem razvoju.

Time se formira nova bankarska grupa koja će u budućnosti imati važnu ulogu kako u Sloveniji, tako i šire, naglasio je Henjak.

„Naš strateški cilj je da budemo prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka, ne samo u Sloveniji već i u regionu. Da bismo to lakše postigli, iskoristićemo sinergiju nove bankarske grupe, unutar koje ćemo tražiti nove prilike, koje nam nudi zajednički nastup“, dodao je Henjak.

On je istakao da nova poslovna saradnja nudi Gorenjskoj banci mogućnost međusobne razmene inovacija i tehnologije kao i iskustva u digitalizaciji, ali i dobru bazu klijenata.

„Uveren sam da će se s novim strateškim vlasnikom AIK Bankom, finansijska moć Gorenjske banke dodatno pojačati. Gorenjska banka i nakon promene vlasništva nastavlja da posluje samostalno u skladu sa slovenačkom i evropskom bankarskom regulativom“, naglasio je Henjak.

Gorenjska banka i AIK Banka u 2019. godini planiraju razvoj novih proizvoda i zajedničkih usluga za komitente.

Kao rezultat ove saradnje, slovenačkim preduzećima koja posluju na srpskom tržištu već su na raspolaganju naročito povoljne tarife, a isto važi i za srpka preduzeća koja posluju u Sloveniji.

Od danas, bez provizije, komitenti mogu da koriste bankomate obe banke u Sloveniji i Srbiji

AIK Banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji sa sedištem u Beogradu.

Tokom prethodne kalendarske godine, AIK Banka je ostvarila zavidne poslovne rezultate: više od 500 miliona evra snažne kapitalne osnove, bilansnu aktivu od 1,8 milijardi evra, plasmane od više od milijarde evra i poverenje klijenata koje se ogleda u visokom nivou depozita od 1,2 milijarde evra.

Prinos na kapital posle oporezivanja (ROE) iznosio je 10,8 procenta, udeo troškova u prihodima (CIR) iznosio je 39,3 procenata, kapitalna adekvatnost je iznosila 27 procenta, što postavlja AIK Banku u sam vrh srpskog bankarskog tržišta.

Bilansna suma Gorenjske banke iznosi 1,8 milijarde evra. Celokupni kapital je iznosio 205,241 miliona evra.

Prinos na kapital te banke posle oporezivanja (ROE) iznosio je 8,62 procenta, udeo troškova u prihodima (CIR) je iznosio 60,77 procenata, dok je kapitalna adekvatnost iznosila 16,22 procenta.

AIK Banka je u vlasništvu srpskog privrednika Miodraga Kostića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.