U trendu

Aktivisti blokirali sud u Poljskoj uoci ključne presude

VARŠAVA – Grupa prodemokratskih aktivista u Poljskoj pojavila se danas ispred Ustavnog suda u Varšavi, uoči donošenja sudske presude o tome šta ima primat – Ustav Poljske ili zakon 27-člane Evropske unije.

Pojedini aktivisti su stajali napolju držeći ogromni transparent na kome je pisalo “Građansko gašenje bivšeg Ustavnog suda”, prenosi agencija AP.

Manja grupa aktivista stigla je do glavnog ulaza u sud. Doneli su daske i eksere u nadi da će zatvoriti vrata, ali to nisu uspeli, policija ih je odvukla, dok su drugi uzvikivali „Ovo nije sud!“

Sudije Ustavnog suda treba da se sastanu sutra i donesu odluku o tome šta ima primat – Ustav Poljske ili zakon 27-člane Evropske unije.

Poljski premijer zatražio je od suda – u kome dominiraju oni odani vladajućoj stranci – da donese presudu usred sve oštrijeg sukoba oko sistematskih promena u sudskom sistemu u Poljskoj, koje EU smatra kršenjem demokratskih normi.

Aktivisti su rekli da ne smatraju sud legitimnim, delimično i zbog toga što je vladajuća stranka imenovala trojicu sudija ubrzo nakon što je osvojila vlast 2015. godine.

Sada se plaše da bi, ako sud presudi da poljski zakon ima primat nad zakonima EU, to označilo još jedan korak dalje od zapadnih normi za Poljsku.

Vladajuća stranka, pak, tvrdi da su izmene u tom sudu, protiv kojih su se institucije EU usprotivile, namenjene borbi protiv korupcije među sudijama i povećavanju efikasnosti sudskog sistema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.