U trendu

Aktivisti „Grinpisa“ pokusali da blokiraju brodski promet

AMSTERDAM – Aktivisti „Grinpisa“ danas su pokušali da blokiraju brodski promet u rafineriji Šel u luci u Roterdamu, u okviru kampanje protiv, kako ih zovu, „zelenog pranja“, odnosno obmanjujućeg oglašavanja kompanije naftne industrije, a koje žele da se profilišu kao one koje brinu o životnoj sredini.

U akciji u Roterdamu, plovilo Beluga, dugačko 33 metra, usidrilo se na ulazu u Šelov deo luke u kome se nalazi velika rafinerija Pernis, a aktivisti su povećali rezervoar za naftu, prenosi agencija Rojters.

Portparol rafinerije Mark Potma rekao je da kompanija podržava pravo grupa da demonstriraju „pod uslovom da se to uradi na siguran način“.

„Međutim, to sada nije slučaj. Demonstranti su ilegalno na našem posedu gde važe strogi sigurnosni propisi“, rekao je on.

Portparol luke Roterdam rekao je da je „jedva bilo“ smetnji u saobraćaju, ali da su otvori za neke dokove blokirani.

„Zbog toga dve barže ne mogu da se utovare ili istovare“, rekao je on.

Kako navodi Rojters, do akcije je došlo kada su aktivisti „Grinpisa“ i više od 20 drugih ekoloških grupa pokrenuli kampanju za reklame širom Evrope koje se tiču sponzorisanja brodskih kompanija za naftu i gas, uporedujući ih sa štetnim promocijama duvana.

Grupe su rekle kako će pokrenuti proteste i prikupiti milion potpisa građana Evropske unije kako bi zakon o zabrani oglasa za fosilna goriva stavili pred Komisiju EU.

„EU je već uvela direktivu koja zabranjuje prekogranično oglašavanje duvana i sponzorstvo“, saopštili su iz „Grinpisa“.

„Sada je vreme za sličan zakon protiv industrije fosilnih goriva za zdravlje planete i našu budućnost,“ dodaju oni.

Više od 20 ekoloških grupa podržava kampanju zabrane reklama za fosilna goriva, uključujući „Global Witneš“, „Friends of Earth“ i „Avaaz“.

Nacrt zakona bi zabranio reklamiranje fosilnih goriva i vozila koja ih koriste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.