Aktivisti koji su sprečili deportaciju pomilovani na sudu

LONDON – Protestanti koji su se vezali oko aviona na londonskom aerodromu kako bi sprečili deprotaciju migranata danas su pomilovani na sudu.

Demonstranti su presekli aerodromsku ogradu 28. marta 2017. godine, a njih 15 se zatim uz pomoć pur pene, šipki i katanaca vezalo za točak i krilo Boinga 767. Kako prenosi AP, avion je trebalo da čarter letom prebaci migrante iz Nigerije, Gane i Siera Leonea nazad u njihove zemlje.

Sud je 15 aktivista proglasio krivim zbog kršenja zakona o bezbednosti na aerodromu u decembru, nakon što je tužilac rekao da su doveli „bezbednost aerodroma u rizik od opasnosti“.

Sudija Kristofer Morgan poručio je grupi da je moglo doći do „katastrofalnih posledica“ da je nešto od otpada koji su napravili ostalo na pisti.

Osudio je na uslovnu robiju troje aktivista koji su imali dosije u policiji, a ostalih 12 kažnjeni su društveno-korisnim radom.
Pristalice te grupe kritikovale su upotrebu optužbe vezane za terorizam – namerno ometanje usluga na aerodromu – koja nosi maksimalnu doživotnu kaznu. Grupa eksperata za ljudska prava U.N. izjavila je da su „zabrinuti zbog primene nesrazmernih optužbi za ono što se čini kao ostvarivanje prava na mirne i nenasilne proteste i slobodu izražavanja“.

Demonstranti planiraju da se žale na svoje presude.

U izjavi koju su pročitali izvan suda, oni su rekli da su njihove presude „nepravda koja ima snažan uticaj na naše živote.“

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike