U trendu

Alijansa: U siromašnim zemljama vakcina tek za svakog desetog

NJUJORK – Bogate zemlje gomilaju vakcine Covid-19, a u siromašnim će tokom sledeće godine biti vakcinisana svaka deseta osoba, saopštila je u sredu Alijansa za narodnu vakcinu.

U najbogatijim državama obezbeđeno je dovoljno doza da tri puta imunizuju svoje stanovništvo, a u 67 siromašnijih zemalja tek svaka deseta osoba može da se nada da će dobiti vakcinu do kraja sledeće godine, poručuju iz ove organizacije koju čine Amnesti internešenel (Amnesty International) i Oksfam (Oxfam) prenosi CNN.

„Niko ne sme biti sprečen da dobije spasonosnu vakcinu zbog zemlje u kojoj živi ili zbog količine novca u džepu“, kaže Ana Marot, zadužena za zdravstvenu politiku u Oksfamu.

Oni upozoravaju da države koje predstavljaju samo 14 odsto svetske populacije poseduju više od polovine najperspektivnijih vakcina.

Takođe, te organizacije pozivaju farmaceutske kompanije da podele svoju tehnologiju i intelektualno vlasništvo sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a vlade bogatih država da se obavežu da će slati vakcine zemljama u razvoju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.