U trendu

Ambasador: Novi izbori prilika da se Crna Gora vrati na ustavne temelje

PODGORICA – Održavanje novih izbora u Crnoj Gori bio bi najrazumniji korak i prilika za ponovni politički početak i vraćanje države na ustavne temelje, ocenila je britanska ambasadorka u Podgorici Karen Medoks.

Ona je, u intervjuu agenciji Mina, kazala da je odluka o tome ko bi trebalo da formira sledeću vladu na poslanicima, koji su izabrani predstavnici naroda, ili na narodu neposredno, putem izbora.

“Pre više od šest meseci, ti poslanici su glasali za promenu vlade i premijera, ali još nema dogovora o novoj vladi”, rekla je Medoks.

Ona je dodala da bilo koja nova vlada koja bi sada bila formirana na osnovu zakona sumnjive ustavnosti, u konkretnom slučaju na izmenjenom Zakonu o predsedniku, verovatno ne bi bila stabilna.

“To mi sugeriše da bi novi izbori bili najrazumniji korak. To bi bila prilika za politički ponovni početak i prilika da se ova zemlja čvrsto vrati na ustavne temelje”, kazala je Medoks.

Ona je rekla da Ujedinjeno Kraljevstvo deli zabrinutost u vezi sa aktivnostima Rusije, ne samo u Crnoj Gori, već i širom regiona.

Kako je podsetila, Ujedinjeno Kraljevstvo u Crnoj Gori finansira praćenje izbora od nevladinih organizacija, uključujući praćenje finansiranja izbora koje bi moglo baciti svetlo na finansijska sredstva koja dolaze izvan granica.

“Ovđe smo svedoci anti-NATO narativa i dezinformacija širom društvenih mreža. Iako nisu u posebnoj vezi sa izborima, oni igraju ulogu u tome kako ljudi gledaju na trenutne geopolitičke izazove i iskrivljuju stvarnu sliku”, upozorila je Medoks.

Ona je navela da je Crna Gora NATO saveznik i da kao takva treba da bude jasna u svojoj evroatlantskoj politici i vrednostima.

“Ali slabe institucije i polarizovana politička scena su je ostavili otvorenom za uticaj i uplitanje. Građanima Crne Gore je potrebna stabilnost. A međunarodnim partnerima Crne Gore je potrebno da bude jaka i otporna kao NATO saveznica i prijatelj na Zapadnom Balkanu”, poručila je Medoks.

Ona je rekla da bi, govoreći uopštenije o periodu kampanje, trebalo da prokomentariše i incident na Cetinju ovog vikenda.

“Mislim da se svaka pristojna osoba, bez obzira na politički stav koji ima, može složiti da u osnovi nasilje nije prihvatljiv način komuniciranja političkih razlika. To bi trebalo da bude nekontroverzan stav. Iznenađena sam kad se to dovodi u pitanje”, navela je, između ostalog, Medoks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar