U trendu

Ambasadorka UKR pozvana u MSP Mađarske zbog izjava

BUDIMPEŠTA – Ukrajinska ambasadorka u Mađarskoj Ljubov Nepop pozvana je u Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje zbog uvredljivih izjava o stavu zvanične Budimpešte povodom rata u Ukrajini, saopštio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

„Vreme je da ukrajinski lideri prestanu s uvredama uperenim ka Mađarskoj i prihvate volju mađarskog naroda“, naveo je Sijarto u saopštenju govoreći o izborima u nedelju, preneo je Rojters.

Sijarto je ponovio da je mađarska vlada osudila rusku vojnu operaciju u Ukrajini od početka, podržala suverenitet susedne zemlje i počela da šalje pomoć stotinama hiljada ukrajinskih izbeglica, navodi Tas s.

On je naglasio da je bezbednost Mađarske i mađarskog naroda prioritet vlade u Budimpešti. „Stoga, nećemo slati oružje (Ukrajini), niti glasati za energetske sankcije (Rusiji)“, rekao je Sijarto.

Mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides ubedljivo su pobedili na izborima 3. aprila.

Sijarto je kazao da su time Mađari podržali Orbanovu politiku u pogledu Ukrajine. „Mislim da je to dovoljno jasno i razumljivo“, dodao je šef mađarske diplomatije.

„Shvatamo da Ukrajinci imaju sopstvene interese i s njima se uopšte ne sporimo“, rekao je Sijarto, napominjući da su, međutim, „neprihvatljiva saopštenja…u kojima se žali zbog izražavanja volje mađarskog naroda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar