U trendu

Američki državni sekretar i premijer Češke danas o trgovinskim odnosima i Rusiji

Šef američkog Stejt departmenta Majk Pompeo i češki premijer Andrej Babiš sastali su se danas u Pragu da razgovaraju o ekonomskoj saradnji, borbi protiv pandemije KOVID-19 i bezbednosnim pitanjima, koja uključuju i odnos SAD i Češke prema Kini i Rusiji.

Na radnom ručku u rezidenciji češkog premijera, shodno odabranim temama razgovora, biće i češki ministar saobraćaja, industrije i trgovine Karel Havliček i ministar odbrane Lubomir Metnar.

Premijer Babiš je uoči dolaska Pompea na prvu stanicu evropske turneje koju završava 15. avgusta u Poljskoj, rekao da očekuje da će razgovarati i o izgradnji novog bloka nuklearne elektrane Dukovani, za koji je zainteresovan i američki Vestinghaus.

U Češkoj su jaki glasovi da bi bilo rizično taj strateški projekt prepustiti kineskim ili ruskim kompanijama.

Pre podne se Pompeo u Ambasadi SAD sastao s predstavnicima pet čeških i američkih tehnoloških kompanije i razgovarali su o sajber-bezbednosti.

Bezbednost novih tehnologija je jedna od tema njegovih sastanaka s češkim zvaničnicima, posebno učešće kompanije „Huavej“ i izgradnja mreže 5G o kojima je Pompeo razgovarao sa šefom češke diplomatije Tomašom Petšičekom u utorak, prvog dana posete, u Plzenu.

„Želimo da se naši stavovi približavaju, da ustanovimo odnose (sa Kinom) koji će biti od koristi za sve. Pričali smo o pitanju novih tehnologija, ulozi Kine u njihovom razvoju, o pretnjama koje su za to vezane kao zaštita podataka. Govorili smo o potrebi da ‘know how’ bude na američkoj i evropskoj strani, da postoji konkurencija, a ne da jedan igrač bude dominantan“, rekao je sinoć Petšiček.

Posle ručka s češkim premijerom, Pompeo će u Senatu češkog parlamenta održati govor senatorima i odgovarati na njihova pitanja, a zatim će na sastanak s češkim predsednikom Milošom Zemanom koji je američka strana označila kao kurtoazan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.