U trendu

Američki grad formira fond za reparaciju crnim stanovnicima

Grad Evanston kod Čikaga doneo je odluku o formiranju fonda za crne stanovnike kao svojevrsnu nadoknadu za diskriminaciju kojoj su bili izloženi oko stanovanja, i to je prvi američki grad koji je doneo takvu meru.

Plan je usvojen u veću tog grada od 75.000 stanovnika sa osam glasova za i jednim protiv.

Prema planu predvidjeno je da se iz fonda od 10 miliona dolara, nastalog od prihoda od poreza na marihuanu, distribuira 400.000 dolara medju najviše 16 porodica da koriste novac za stanovanje.

Gradska odbornica Robin Ru Simons koja je osmislila program, rekla je da se radi o prvoj fazi posle više godina rasprava i doprinosa stanovnika.

„Ova inicijativa nije potpuna reparacija. Svi znamo da će put reparacije i pravde u crnoj zajednici biti rad jedne generacije. Biće brojnih programa i inicijativa i još finansiranja“, rekla je ona.

Prema ovom planu stanovnici koji ispunjavaju uslove dobiće 25.000 dolara koje mogu da koriste da poboljšaju svoj stan ili da podignu hipoteku.

Pravo mogu da ostvare potomci crne osobe koja je živela u Evanstonu izmedju 1919. i 1969. godine i koja je bila diskriminisana po pitanju stanovanja, odnosno pogodjena nepravednim pružanjem usluga kao što su zajmovi vlade i banaka.

Inicijativa se pažljivo prati u SAD jer bi mogla da postane model za druge regione u zemlji gde je borba protiv rasne nepravde postala politički prioritet.

Gradonačelnik Evanstona Stiv Hagerti rekao je da očekuje da će porodice početi da podnose zahteve za pomoć iz tog fonda ovog leta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.